Anadolu’nun Gizemli Tarihi Güzelliği: Kibyra Antik Kenti

Türkiye'nin güneybatısında, Burdur’un Gölhisar İlçesi’nde yer alan Kibyra Antik Kenti, tarihe ve arkeolojiye ilgi duyan herkes için büyüleyici bir durak.

ABONE OL
GİRİŞ 17.12.2024 20:04 GÜNCELLEME 18.12.2024 20:16 KÜLTÜR
Anadolu’nun Gizemli Tarihi Güzelliği: Kibyra Antik Kenti

Kibyra, askeri özellikleriyle antik çağın önemli merkezlerinden biri. Özellikle dökümcülük ve deri üretimiyle bilinen kent, Roma Dönemi'nde en parlak çağını yaşıyor ve bu dönemde birçok anıtsal yapı inşa ediliyor. Kentte yer alan başlıca yapılar:

Agora: Ticaretin kalbi olarak kabul edilen bu büyük alan, kent yaşamının merkezinde bulunuyor.

Tiyatro: Yaklaşık 10.000 kişi kapasiteli antik tiyatro, günümüzde bile etkileyiciliğini koruyor.

Stadion: Roma Dönemi'nde inşa edilen ve 200 metreden fazla uzunluğa sahip bu yapı, spor etkinliklerine ev sahipliği yapmış.

Mozaikler: Kibyra’nın en dikkat çekici kalıntılarından biri olan Orpheus Mozaiği, efsanevi Orpheus’u betimleyen nadir eserlerden biri.

Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, etrafı ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı 1300 metre yükseklikte yer alıyor. 

Şehre adım attığınızda, etkileyici anıtsal kapısı ve hemen ardında sizi karşılayan 12 bin kişilik stadyum, Antik Çağ Anadolu’sunun büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Başlangıçta spor etkinlikleri için inşa edilen bu stadyum, zamanla gladyatör savaşlarının yapıldığı bir arenaya dönüşüyor.

Antik kentte ilerledikçe, bizleri bazilika, agora, hamam ve tiyatro gibi dönemin en önemli yapıları karşılıyor. 

Antik kentin en çarpıcı eseri ise eşsiz tasarımıyla Medusa Mozaiği.

Meclis binasının tam merkezinde bulunan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış olan bu Medusa Mozaiği, Anadolu’da tek olma özelliğine sahip.

Mitolojide, gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine inanılan Medusa’yı tasvir eden bu mozaiğin dünyada da bir benzeri bulunmuyor.

 

KAYNAK : Haber7