Emevi Camii'nde ezan okuma korosu - Video

Suriye`nin başkenti Şam`daki 1300 yıllık Emevi Camii`nin de vakit ezanları koro halinde okunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2010 09:57 GÜNCELLEME 22.05.2010 09:57 KÜLTÜR
Emevi Camii'nde ezan okuma korosu - Video

Her vakit ezanın farklı bir makamda okunduğu Emevi Camii, dünya da ezanın koroyla okunduğu tek cami olarak biliniyor. Görevli müezzinin ezanın ilk cümlesini okumasının ardından 7 kişilik koro müezzini tekrarlıyor. Koro şefi Muhammed Ali Şeyh bu işi 35 yıldır yaptığını dile getirerek `Burada ezan koro ile okunuyor. Dünya’da koro halinde ezan okunan tek cami.” diye konuştu.

Camide ezan her gün farklı bir makamla okunuyor. Cumartesi günü Seba, Pazar Beyat, Pazartesi Neva, Salı Sida, Çarşamba İhrak, Perşembe Hicaz ve Cuma günü Rast makamında okunuyor.

Yaklaşık 25 kişinin müezzinlik yaptığı camide çevredeki esnafta camiye gelerek koroya katılıyor. Mimari özellikleri, ince ve renkli süslemeleri, taşıdığı manevi değerlerden dolayı dünyanın en seçkin birkaç camisinden biri olan Emevi camiinin avlusuna girmeden ayakkabılar çıkarılıyor avluda ayakkabı ile gezmek yasak. Her akşam namazında avlu ziyaretçilere kapatılarak yıkanıyor. Cami her an yaklaşık 50 kişilik temizlik grubu tarafından da ayrıca temizleniyor. Ezana 15 dakika kala müezzin hücresine gelen müezzinler ezan vaktine kadar toplanıyor. Ezan vakti ayağı kalkarak koro halinde ezan okuyan müezzinler Ramazan ayında ise avluda ezan okuyor.

30 yıldır camide müezzinlik yaptığını aktaran Ahmet El Mansur, “Bu bir sahabe geleneği, sahabeler geniş camilerde ezan daha uzağa gitsin diye birden fazla okurmuş. Bu camiyi inşa eden Emevilerin bir geleneği. Benim babamda bu camide ezan okurdu. Bende okuyorum. Yaklaşık 25 müezzin bulunuyor ve Hamidiye çarşısındaki esnaflarda bu koroya katılıyor.” dedi.

Emevi Camisi M.Ö 1. yüzyıla ait harap bir Roma kalıntısının ve yanında bulunan Hz. Yahya kilisesinin yerine inşa edilmiş. Şam'ın fethinden sonra mabed Hz. Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ın gözetimi altında 705 yılında camiye çevrilen Emevi Camiinin geri kalan kısmını, Halife Velit Bın Abdulmelik hristiyanlara daha büyük bir kilise vererek almış ve genişletmiş. Birçok yangına ve tahribata maruz kalan Camii çeşitli onarım ve değişiklikler geçirmiş. Buna rağmen mimari ihtişamını koruyabilmiş.

3 minaresi bulunan Caminin halk arasında ilginç rivayetleri var. En yaygın inanışa göre Hz. İsa bu minareye inecek. İçinde Hz. Hüseyin'in mübarek başının bulunduğu ve Hz. Yahya türbesinin mevcut olduğu bu cami ziyaretçilerin akınına uğruyor.

www.sanliurfa.com