Toroslar'daki Yörük yaşamı kayıt altına alınıyor

Çekilecek belgeselle Toroslar'daki Yörük hayatının ve kaval ustalarının kayıt altına alınacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2011 16:36 GÜNCELLEME 15.10.2011 16:36 KÜLTÜR
Toroslar'daki Yörük yaşamı kayıt altına alınıyor

 3 bölüm halinde çekimi yapılacak belgeselin yönetmenliğini 217 filmde rol almış usta oyuncu Sümer Tilmaç'ın yapacağı ifade edildi.

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği(TOYÖKÜD) Başkanı Ömer Gürler, belgesel çekimi ile Toroslar'daki Yörük yaşamı ve müzik kültürünü kayıt altına alacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde çekimine başlayacakları belgeselin yönetmenliğini sinema oyuncusu Sümer Tilmaç'in yapacağını belirten Gürler, belgeselin ana temasının Toroslar'da Yörük yaşamı, göç, çadır, dağlarda kıl keçi yetiştirme, yemek ve müzik kültürünün oluşturacağını kaydetti. Yörük kültürünün temelini müziğin oluşturduğunu belirten Gürler, belgeselle Antalya bölgesinde 5 kaval ve bir sipsi virtüözünün sesini de kayıt altına alacaklarını söyledi.

Çekimlerin tamamen doğal ortamda yapılacağını belirten Gürler, çekimle aynı zamanda kaval virtüözlerine, Denizlili çam düdüğü ustası Hayri Dev gibi UNESCO tarafından 'Yaşayan insan hazinesi kültür miras taşıyıcısı' unvanı verilmesine öncülük etmek istediklerini kaydetti.

Gürler, "Toroslar'daki değerlerimizin yok olup gitmemesi için Yörük yaşamını belgeselle kayıt altına almak istiyoruz. Belgesel 3 bölüm halinde çekilecek. Belgeselin yönetmenliğini 48 yıllık sinema oyuncusu Sümer Tilmaç'ın çekecek olması bizim için büyük şans. Belgeselle 10 asırlık geleneğimizin koruma altına almak istiyoruz." diye konuştu.

KAYNAK : CİHAN