Türkiye'de bir ilk: Engelliye ilham olan yazarlar

7 ülkeden 27 engelli yazar, İstanbul'da yapılacak Engelsiz Kalemler Fuarı'nda belki dünyada ilk defa yapılacak etkinlikte bir araya geliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2016 12:34 GÜNCELLEME 17.02.2016 13:17 Kültürel Etkinlikler
Türkiye'de bir ilk: Engelliye ilham olan yazarlar

Türkiye nüfusunun en az yüzde 5'i engellilerden oluşuyor. Bu, yakınlarını da hesap ederseniz, vatandaşın yüzde 20'sinin, yani her on kişiden ikisinin engelli gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu gösterir. Ancak bu kadar yoğun bir nüfusa rağmen engelliler, yeni yeni hayatın içine katılıyor. Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları onlar için özel etkinlikler düzenliyor. Engelsiz Dünya Platformu'nun yapacağı "Engelsiz Kalemler Fuarı" onlardan biri.

Engellilerle birlikte yaşama kültürünün yaygınlaşması hedefiyle hazırlanan fuar 4-13 Mart tarihleri arasında; 7 ülkeden 27 engelli yazar, 37 kurum ve kuruluşun katılımlarıyla, CNR Kitap Fuarı'nda gerçekleştirilecek. Yazarlar arasında engellilere ilham kaynağı olan engelliler var. 42 ülkede engelli kadınların sıkıntılarını araştırıp bunları kaleme döken Amerikalı Julia Watson, istihbarat roman yazarı Kocaelili Furkan Uğur Eşitti, polisiye roman yazarı İstanbullu Talha Yıldız bunlar arasında. Eserleri birçok dilde yayınlanmış merhum Kazak yazar Prof. Dr. Nemat Kelimbetov'un ailesine de fuarda engellilere ışık olduğu için ilham ödülü verilecek. 10 gün boyunca sürecek etkinliğe Ediz Hun'dan Hülya Koçyiğit'e, İnci Ertuğrul'dan Hasan Kaçan'a, Özlem Türkad'dan Bulut Aras'a kadar birçok ünlü destek veriyor.

Cemil Meriç ve Aşık Veysel Sokağı...

Toplumda farkındalığı yaygınlaştırmak maksadıyla, stantların bulunduğu sokaklara "Cemil Meriç, Aşık Veysel, Şükrü Sürmen, Mithat Enç, Helen Keller ve Prof. Dr. Nemat Kelimbetov" gibi vefat etmiş olan yerli, yabancı engelli yazar ve fikir adamlarının isimleri verildi. Etkinlik, Engelsiz Kitaplar, 9 Dakika Yeterli; Engelsiz Dünya Gönüllüsü

Ol Eğitim Programı, İlham Ödülleri ve Engelsiz Lezzetler gibi çok özel programı barındırıyor.

Sandalye dağıtmak yetmez!

Ev sahibi sadece Engelsiz Dünya Platformu değil. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TRT, Türk Kızılayı, MÜSİAD, İstanbul Aydın Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Başakşehir Belediyesi, Esenler Belediyesi, Eyüp Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, TESİYAP, Müzik-Bir, Sesli Betimleme Derneği, Bence Makul, GENAR ve Tanıtım Sokağı engellilere sahip çıkanlar arasında... Engelsiz Dünya Platformu Genel Koordinatörü Hasan Feyzi Giray "Tekerlekli sandalye dağıtmakla engellilerin hayatı kolaylaştırılmıyor. Önemli olan engelli bireylerin toplumsal ve kültürel rehabilitasyonu. Bu etkinlikle engellilerin neleri başardığını göstermek, ilham olanları onlarla buluşturmak istiyoruz" dedi.