Müzeler minikleri bekliyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından işletilen Miniatürk, Yerebatan Sarnıcı, Panorama 1453 ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi minik ziyaretçilerini bekliyor.
ABONE OL7 yaşından küçük çocuklardan ücret alınmayan müzelerde, minik ziyaretçilere küçük sürprizler de var. Okul ve okul öncesi dönemde çocukları müzelerle tanıştırmak onların objektif, sağlıklı ve çok yönlü düşünen, duyu organlarının tümünü daha aktif kullanabilen, algılamaları daha hızlı, hayal güçleri ve yaratıcılıkları daha geniş, soran-araştıran-inceleyen bireyler olmaları açısından yararlar sağlıyor.
Uzmanlarca yapılan araştırmalar çocukların görme duyusunu kullanarak yüzde 75, işitme duyusunu kullanarak yüzde 13, dokunma duyusu ile yüzde 6, koklama ile yüzde 3 ve tat alma duyusu ile yüzde 3 öğrenebildiklerini gösteriyor. Bu verilerden yola çıkılarak müzelerin önemli görsel eğitim araçları olduğu ifade ediliyor.
Müzeler zaman ve mekân ilişkisinde üç boyutlu olarak görmeyi, o havayı hissetmeyi ve çocuklara gözlem yapma olanağı sağlıyor. Müzeler çocuklarda yaratıcılık duygunun oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunur.
İBB Kültür A.Ş. işletmesini üstlendiği Miniatürk, Yerebatan Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi ile özellikle sömestr tatilinde minik ziyaretçilerini bekliyor.
Miniatürk
Türkiye’nin geçmişten bugüne uzanan kültür ve medeniyet birikimini yansıtan mimarî eserlerini, sergilenen maketlerle bir araya getiren Miniatürk, “zamanın durduğu yer” olarak da nitelendiriliyor. Miniatürk’te, Türkiye ve dünyadan seçilmiş 131 mimari eserin 1/25 oranında küçültülerek yapılmış maketleri sergileniyor.
Toplam 60 bin m2 alan üzerine kurulu olan ‘Büyük Ülkenin Küçük Modeli’ Miniatürk, restoran, kafeterya, alışveriş merkezi, açık hava gösteri alanı, çocuk oyun parkı ile dev bir kompleks durumunda.
Panorama 1453 Tarih Müzesi
Dünyadaki 30 kadar panoramik müze içerisinde “tam panoramik” özelliği taşıyan tek müze unvanını taşıyan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 3 boyutlu panoramik görüntüsü ve ses efektleriyle gerçekçi bir etki uyandırarak, İstanbul’un fethini adeta yeniden yaşatıyor.
Ziyaretçiler, müzenin alt katındaki panoramik kısma girdiklerinde, kapalı bir mekâna girdikleri değil de, adeta açık bir alana çıktıkları duygusuna kapılıyorlar.
Yerebatan Sarnıcı
1500 yıllık tarihi içerinde ilk kez kapsamlı bir restorasyona başlanan sarnıç restorasyon boyunca da ziyarete açık.
Tarihî Yarımada’nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştır. Suyun içinden yükselen mermer sütunlar arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından “Yerebatan Sarayı” olarak da anılıyor.
Yerebatan Sarnıcı, bir müze olarak hizmet vermesinin yanı sıra, ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Topkapı Kültür Parkı’nda kurulan Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), R.F. Tataristan, Balkanlar, R.F. Başkortostan Kültür Evleri’nden oluşan bir “mahalle” meydana getirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Cumhuriyetleri’ne tahsis ettiği evlerde ülkelerin kültürlerini yansıtan sergiler yer alıyor, dil kursları veriliyor, mutfakları ve sanatları tanıtılıyor. Kapılarında temsil ettikleri ülkelerin bayrakları bulunan bu evler, iletişim ve kültür köprüsü olarak üstlendikleri misyon gereği konsolosluklar ve ülke temsilciliklerince koordine ediliyor. Türk Dünyasına özgü Sabantuy, Nevruz ve ülke bağımsızlık günleri gibi bayramlar her yıl Topkapı Kültür Parkı Kültür Evleri’nde düzenlenen törenle kutlanıyor.