Piliç üretimi kadın çalışanlarla artıyor

TURGAY DUYAR - Oxford Business College'deki pazarlama eğitiminin ardından Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde devlet desteğiyle kurduğu piliç tesisinde sadece kadınları çalıştıran Derya Öztürk Aydın, son 3 yılda üretimini 40 bin adetten 1 milyon adete çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.03.2017 11:05 GÜNCELLEME 08.03.2017 11:05 GÜNCEL
Piliç üretimi kadın çalışanlarla artıyor

Ailesi bağcılıkla uğraştığı için üniversitede ziraat fakültesini tercih eden Aydın, üzüm pazarlaması konusunda eğitim almak üzere 2007'de İngiltere'ye gitti.

Oxford Business College'deki eğitim döneminde kanatlı et tüketimi dikkatini çeken Aydın, Türkiye'ye döndüğünde bununla ilgili projeler üzerinde çalıştı ve 2014'te Sarıgöl ilçesinde piliç üretim tesisi kurdu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) yüzde 55 hibe desteği alan girişimci kadın, 1 milyon 274 bin lira yatırım bedelli projesini hayata geçirdi. Yıllık 40 bin adet kapasiteyle üretime başlayan Aydın, 3 yılda bunu 25 kat artırarak 1 milyon adete yükseltti.

Aracı firmalarla pazar payını artırmaya çalışan kadın girişimci, şimdilik üretiminin 4'te birini ihraç ediyor.

- "2 kadınla yola çıktım"

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretime başladığında kendisine 250 bin hedefi koyduğunu ancak bunu kısa sürede 1 milyona çıkardıklarını söyledi.

TKDK desteğinin elini güçlendirdiğini ifade eden Aydın, "Şu anda güzel bir ivme yakaladık ve durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Bundan sonra tesisimizde yenilebilir enerjiye geçmeyi planladık. İnşallah çiftliğimizin yanına güneş enerjisi sistemi kuracağız. TKDK ile iş birliği yapıyoruz. Kendi elektriğimizi üreterek enerji maliyetlerini de en aza indirmek istiyoruz." dedi.

Başarısının sırrını, "inanmak, dürüst çalışmak ve doğru insanlarla karşılamak" şeklinde açıklayan Aydın, iş hayatında kadınlardan büyük destek aldığının altına çizdi.

Aydın, şöyle konuştu:

"Yanımda çalışan 2 kadınla yola çıktım. Destek kredisi aldıktan sonra 4 olan çalışan kadın sayısı, üretim kapasitesine bağlı 12 oldu. Kadın istihdamına çok önem veriyorum. Doğum günüm 8 Mart ve bu da benim için ayrı önem taşıyor. Bundan dolayı da kadınların daha fazla iş yaşamında olmasını arzu ediyorum. İnşallah işlerimiz daha da büyür ve kadın istihdam sayımız artar. İş yerimde kadın çalıştırmaktan mutluyum. Verdiğim her işi zamanında yapıyorlar, gözüm hiç arkada kalmıyor. Ben onlardan, onlar da benden memnun."

Aydın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'da olacağını sözlerine ekledi.

- Çalışan kadınlar da mutlu

İşçilerden Dudu Tıkıroğlu ise kadınlara istihdam yarattığı için Aydın'ını daha çok sevdiklerini söyledi.

Verilen işi severek yaptığını vurgulayan Tıkıroğlu, "Kendi işim gibi çalışıyorum. Patronum adeta benim kızım gibi. Ondan ve işimden memnunum." dedi.

Çilem Çamlı da işlerini aile ortamında yürüttüklerini ifade ederek, "Aramızda abla kardeş ilişkisi var. işlerimizi aksatmadan yapıyoruz ve çok keyif alıyoruz" şeklinde konuştu.



KAYNAK : AA