Diriliş Ertuğrul'u izleyince olanlar oldu: Suriyeli ailenin yaptıkları herkesi hayrete düşürdü!
TRT1 ekranlarının ödüllü dizi projesi Diriliş Ertuğrul'un sıkı takipçisi olan Şamlı Şaban ailesi, o dönemin özelliklerini yansıtan gelenek ve görenekleri hayata geçirmeye başladı. Diriliş Ertuğrul yapımında aktarılan yaşam tarzına büyük bir ilgi duymasıyla beraber gördüklerini uygulayabilmek üzere kolları sıvayan Şamlı Şaban ailesinin yaptıkları duyanları şaşkına uğrattı.
ABONE OLTRT1 ekranlarında elde ettiği başarısını sınır ötesine taşıyan, yalnızca ülkemizle sınırlı olmamakla birlikte birbirinden farklı coğrafyada yaşayan milletlerin de beğenisini toplayan Diriliş Ertuğrul dizisini takip eden Şamlı Şaban ailesinin hayatı bir anda değişti. Suriye'nin İdlib ilçesinde yaşamını idame ettiren Şamlı Şaban ailesi, hayranlık duyarak izledikleri Diriliş Ertuğrul dizisinde gözler önüne serilen gelenek ve göreneklerden etkilenince kendi yaşamlarına entegre etmeye başladı.
4 sene evvel Şam'dan göç ederek İdlib'in Sarmada beldesine sığınmak mecburiyetinde kalan Musa Şaban'ın AA muhabirine gerçekleştirdiği açıklamalar doğrultusunda, yayına girdiği dönemde yüksek izlenme oranlarıyla göze çarpan Diriliş Ertuğrul dizisi sayesinde çocukları ile Osmanlı kültürünün etkisi altında kaldıklarının özellikle altını çizdi.
''KOSTÜMLE ATA BİNERKEN ÇOK MUTLU OLUYOR''
Diriliş Ertuğrul dizisindeki oyuncuların giysilerinin çocukların ilgisini çektiğini anlatan Şaban, "Çocukların talebi üzerine Türkiye'deki bir arkadaşıma kostümleri sipariş verdik. Çocuklar kostümle ata binerken çok mutlu oluyor." dedi. Şaban, "Türk dizilerini 3 çocuğumla takip ettik. Arapça dublajı yapıldıktan sonra Osmanlı Devleti'nin geleneklerini ve görenekleri anlayarak uygulamaya başladık." şeklinde ifadelere yer verdi.
''GİZLENEN GERÇEKLERİ ÖĞRENDİK''
TRT1 ekranlarında 2014-2019 arasında ekrana taşınan Diriliş Ertuğrul dizisinin bütün bölümlerini izlediğini dile getiren Şaban, "Osmanlı Devleti'nin 'işgalci ve baskıcı' bir devlet olduğu öğretiliyordu. Yayınlanan diziler sayesinde gizlenen gerçekleri öğrendik." sözlerini kaydetti.
''OSMANLI DİZİLERİNİ ÇOK SEVİYORUM''
Musa Şaban'ın 11 yaşındaki kızı Yemen, "Boş zamanlarımda babamın Türkiye'den getirdiği kostümü giyerek Cevher isimli ata biniyorum. Osmanlı dizilerini çok seviyorum. Tek hayalim Kudüs'ü fethetmek." dedi. İkinci sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Leen Şaban, Osmanlı dizilerini severek izlediğini belirtti. Şaban, "Ertuğrul'un eşi Halime hatunun kostümlerini getirttik." diye konuştu.
''İŞGALCİ VE ARAP DÜŞMANI OLARAK GÖSTERİLİYOR''
6. sınıf öğrencisi Gassan Şaban da Osmanlı tarihini çok merak ettiğini, babasına sürekli bununla ilgili soru sorduğunu vurguladı. Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı okullardaki kitaplarda Osmanlı devleti "işgalci ve Arap düşmanı" olarak gösteriliyor. Halkın bu sayede küçük yaşlardan itibaren Osmanlı'ya düşman olması amaçlanıyor.