Yerel Medya Çalıştayı'nda dezenformasyonla mücadelede önemli mesajlar

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen dezenformasyonla mücadele ve yeni iletişim teknolojilerinin ele alındığı “Yerel Medya Çalıştayı" Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de katılımıyla gerçekleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2022 21:07 GÜNCELLEME 11.05.2022 22:23 MEDYA
Yerel Medya Çalıştayı'nda dezenformasyonla mücadelede önemli mesajlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından "Yerel Medya Çalıştayı" düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, yerel ve ulusal basından temsilciler katıldı.

GÖÇMEN POLİTİKASI ÜZERİNDEN TOPLUMSAL MÜHENDİSLİK GİRİŞİMLERİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, toplumun son zamanlarda daha da hassaslaştığı göçmen konusu ve üzerinden yapılan politik hesaplara dikkat çekerek şunları söyledi:

 "Maruz kaldığımız sistematik dezenformasyon ve toplumsal mühendislik girişimlerinin bugünlerde son hedefinin ülkemizin göçmen politikası olduğunu görüyoruz. Şunu net olarak ifade etmeliyiz: Biz devlet ve millet olarak insani ve vicdani değerlerden uzak şekilde kötücül hesaplarla siyasal menfaat devşirme girişimlerine hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz." .

Fahrettin Altun: Dezenformasyon bir milli güvenlik meselesi

"HAKİKAT ÖTESİ (POST TRUTH) ÇAĞDA DEZENFORMASYON TEHDİDİ"

Medyadaki algı operasyonları tehdidine değinen Fahrettin Altun, "İçinde yaşadığımız hakikat ötesi çağda, dijital mecraların da yaygınlaşmasıyla ölçeği ve boyutu genişleyen bir dezenformasyon tehdidiyle karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi bugün dezenformasyon bir millî güvenlik meselesidir ve aynı zamanda dezenformasyon küresel bir güvenlik sorunu hâlini almıştır" ifadelerini kullandı.

"HER ÜLKEYİ TEHDİT EDECEK KADAR ÖNEMLİ HALE GELMİŞ DURUMDALAR"

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen de milli güvenliğe ve ülke menfaatlerine aykırı yayın yapanlara devlet desteğinin yararsızca dağıtılmasından yana olmadıklarını ifade etti.

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen, açılışta yaptığı konuşmada, içinde bulundukları çağın bir yönüyle güvenlik tedbirlerinin arttığı bir yönüyle de verilerin bollaştığı ve çeşitlendiği bir çağ olduğunu belirtti.

Bugün ülkeler arasındaki en büyük mücadelenin, güvenliği sağlama ve verileri denetleme üzerinden gerçekleştiğini ifade eden Sözen, eski dönemlere bakıldığında ise dünyada ekonomik gelişmişliğin petrol ve diğer doğal kaynakların üzerinden ölçümlendiğini söyledi.

Sözen, bugün petrolü değil, verisini gösteren ülkelerin gelişmiş ülkeler kategorisinde yer aldığını belirterek, "Dünyanın yeni bir örgütlenme biçimi var. Bunun içinde veriler, algoritmalar, dijital bir ekosistem var. Bu çağın istenmeyen olguları olarak manipülasyon, dezenformasyon gibi bir takım süreçler var. Bugün bunlar hemen her ülkeyi tehdit edecek kadar önemli hale gelmiş durumda." diye konuştu.

 

SIĞINMACILAR ÜZERİNDEKİ DEZENFORMASYON

Salgın sürecinde yapılan çalışmalarda, dezenformasyonun çok daha fazla yaygınlaştığının görüldüğünü, dezenformasyonun ülkelerin korkusu haline geldiğini ifade eden Sözen, şunları kaydetti:

"Dezenformasyon bir tehdit olma özelliği taşıyor. Son günlerde özellikle ülkemizin gündemine oturan, sığınmacılar ve göçmenler hakkında yayılan bilgiler çok tehlikeli bir dezenformasyon sürecini gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ve İletişim Başkanlığımızın bize sunduğu verilerden anlıyoruz ki son yıllarda, aylarda 10 milyon göçmenin girişi engellenmiş durumda. 500 bin Suriyeli gönüllü olarak ülkesine gönderilmiş durumda. Tehlikeli bölgeler terörden temizlenmiş ve tehlikeden arındırılmış durumda. Böyle olmasına rağmen tehdit edici filmler, söylemler bir şekilde gündemimizi meşgul etti. Genetiğinde göçmenler olan cumhuriyet tarihinin aksine göçmenlere karşı politikalar geliştirmek bu coğrafyaya ait bir söylem değil."

Sözen, göçmen karşıtı söylemlerin aynı zamanda İslamofobiyi de destekleyen söylemler olduğunu, bunların birlikte düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

"YEREL MEDYAYI GÜÇLENDİRMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Dünyadaki en büyük güvenlik kuruluşlarının, başta NATO'nun, dezenformasyon ve manipülasyon konusunda uzun yıllar çalışma yaptığını anlatan Sözen, dezenformasyon sürecinin, ülkedeki birçok kurumun dahil olacağı süreç şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

BİK'in gazete, dergi ve internet siteleriyle ilgilendiğini, düzenleyici, denetleyici ve destekleyici fonksiyonları olan bir kurumda çalıştıklarını ifade eden Sözen, kurumun dezenformasyonla mücadelenin merkezinde yer aldığını dile getirdi.

Kurumun iki temel ilkesi olduğuna dikkati çeken Sözen, şöyle devam etti:

"Milli güvenliğe ve ülke menfaatlerine aykırı yayın yapanlara devlet desteğinin yararsızca dağıtılmasından yana değiliz. Bu süreç böyle devam edecek. Yerleşik amacı gazetecilik yapmak olan gazeteciler ve mevzuatla belirlenmiş yükümlülükleri yerine getiren bütün yayın kuruluşlarına desteğimiz tamdır. Yerel medyaya tarihin en büyük desteği verilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanımıza bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yerel medyayı güçlendirmek bizim için çok önemli."

"YEREL MEDYA DİMDİK AYAKTADIR"

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, dezenformasyonla başa çıkabilmenin en etkin yolunun medya okur-yazarlığı olduğunu söyledi.

Özhan, Anadolu Ajansının dezenformasyonla daha etkili şekilde başa çıkabilmek için "Doğrulama Editörlüğü" kurduğunu kaydetti.

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan ise Anadolu medyasının milli ve yerli olduğunu vurgulayarak, "Anadolu medyasında mandacı, darbeci olmaz. Son dönemde sosyal medya mecralarında ülkemizle ilgili kara propaganda yapıyorlar. Yerel medya bunlara karşı sigortadır, önemli durum tespiti yapar, bunlara karşı çalışma yapar. Yerel medya bunlara karşı dimdik ayaktadır." diye konuştu.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, yerel medyanın gazetecilik okulu olduğunu, Türkiye'nin en başarılı gazetecilerinin yerel medyada yetiştiğini belirtti.

 

HABER 7 GENEL YAYIN YÖNETMENİ ATEŞLİ: İKİ HABERDEN BİRİ YALAN

Çalıştayda Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli de konuştu.
Dijital medyada acı gerçeği açıkladı. "İki haberden biri yalan" dedi.

ÇALIŞTAY PROGRAMI

İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen ve Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan'ın konuşmalarını yapacağı Çalıştay, 3 ayrı oturumda gerçekleştirildi.

 KAMU DİPLOMASİSİ VE YEREL-ULUSAL MEDYA 

Çağatay Özdemir- TC İletişim Başkanlığı Başkan Yrd- Oturum Başkanı
Doç.Dr. Kılıç Buğra Kanat Penn State Üniversitesi Akademisyen
Semra Aman Akyürek- Balıkesir Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Hilal Kaplan- Sabah Gazetesi Yazarı
Meryem Aybike Sinan- Türkiye Gazetesi Yazarı- Dış Politika Uzmanı

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE VE MEDYA 
Gazali Çiçek- BTK Başkan Yardımcısı – Oturum Başkanı
Hüseyin Likoğlu- Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni
Dr. Cihan Kanlıgöz - Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkan Yardımcısı
Osman Ateşli- Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni
Ümit Mert- BİK İlan hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı

YENİ TEKNOLOJİLER VE YEREL - ULUSAL MEDYA 

Prof.Dr. Zakir Avşar-Gazi İletişim Fakültesi Dekanı – Oturum Başkanı
Hasan Yavuz Bakır- ÇaY Tv Genel Müdürü
Hacı Yakışıklı- Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi
Zeki Akbıyık- Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni
Yusuf Özkan – Anadolu Ajansı Genel Yayın Yönetmeni