Türksat TKGS sistemi ile uydu frekanslarının güncellenmesi
Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, çoklu TKGS sıralama listeleri yerine Türksat’ın uygulamasının tüm TV ve uydu alıcı cihazlarında kullanılmasının izleyici açısından kolaylık sağlayacağını söyledi.
ABONE OLTKGS, Türksat Kanal Güncelleme Sistemi ,2013 yılında Türksat A.Ş.’nin, hizmete sunduğu bu sistemle uydu yayıncılarının yayınlarında yapacağı uydu transmisyon parametrelerini değiştirdiğinde yayınları uydudan izleyenlerin bu değişiklikleri ayarlama zahmetine girmeden otomatik olarak uydu alıcılarında güncellenmesini sağlayan faydalı bir sistem.
Zaman içinde teknolojide meydana gelen değişim ve değişiklikler sonucunda yayın kuruluşlarının transmisyon parametrelerini değiştirmesi kimi zaman zorunlu hale gelebilmektedir.
Başlıca değişiklikler olarak, merkez frekanslarını değiştirmek , band genişlikleri azaltmak yada büyütmek, yayın alanlarını batı yada doğu kapsaması olarak değiştirmek, çözünürlüklerini yükseltmek, SD den HD’ye veya 4K formatlarına geçmek yada birden çok yayınları Mux olarak birleştirmek olarak ana başlıklarıyla özetleyebiliriz.
Uydu transmisyonunda yapılacak her teknik değişiklikte izleyicilerin uydu alıcılarında bu değişikliğe karşılık gelecek ayarları yapmak zorunda kalmaktadır. Her uydu alıcı cihazının farklı menüleri ve ayar prosedürlerinin olması nedeniyle bu ayar işleminin son kullanıcıların yapabilmesi kimi zaman zor olmaktadır.
Bu ayar sırasında bir kanalın ayarlarını değiştirme sırasında diğer kanalların ayarlarının bozulması yada tümden silinmesi ortaya çıkabilmektedir. Bu durumu yaşamamak için izleyiciler uydu sistem kurucu firmalardan bu işlemi ücreti karşılığında yaptırması ilave maddi külfet olmaktadır.
Diğer yandan yayıncı kuruluş içinde bu durum sorun oluşturmaktadır. Yayıncı tarafından yayın parametrelerinin değiştirmesi neticesinde bazı izleyiciler alıcıların bu değişikliği ‘bozarım ‘endişesiyle uydu alıcılarını ayarlamaktan kaçınması sonucunda yayıncının bu izleyicileri kaybetme sorunu ortaya çıkmaktadır.
Geçmişte Türksat’ın zorunlu operasyonel ve gerekli olan uydu değişikliklerinde tüm transponder frekanslarını değişmesi ve izleyicilerin uydu alıcılarını yeni frekanslara ayarlarken yaşadıkları çeşitli sorunlar nedeniyle yayın kuruluşları uzun süre reyting kayıpları yaşamıştır. Bu nedenlerle TKGS sistemi tüm ayar sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
İzleyici ve Yayıncı için meydana gelebilecek bu tür olumsuzlukları aşmak için Türksat 2013 yılında isabetli bir karar vererek TKGS kanal güncelleme ve sıralama sistemini hayata geçirmesi özellikle izleyici ve yayıncının sorunlarını en aza indirmiştir.
Uydu alıcılarında ,Smart TV panel alıcılarında, kullanılan ve uyumlu üretilen TKGS sistem güncellenmesi kullanıcının ayar yapmaksızın otomatik olarak sürekli olarak yapması ile çıkabilecek tüm ayar sorunlarını ortadan kaldırmıştır.
Halihazırda piyasada satılan imal edilen uydu alıcıları Embedded TV panelleri ve diğer set üstü kutularının tamamında standart olarak yer almakla birlikte, sistemin yaygınlaşması için sektördeki imalatçı firmalar ve ithal edilen tüm cihazlarda standart olarak TKGS sisteminin yüklü hale getirilmesi, çoklu TKGS sıralama listeleri yerine Türksat’ın uygulamasının tüm TV ve uydu alıcı cihazlarında kullanılması izleyici açısından da kolaylık sağlayacaktır.
TKGS sıralama listesinin, Türksat ve Sanayii bakanlığının gerekli önlemleri ve teşvik edici tedbirleri alması sistemin başarısını arttıracağını düşünüyoruz.
TUYAD İş İnsanları Derneğinin 2022 yılında yayımladığı raporunda yer alan araştırma sonuçlarına göre;
Türkiye’de imal ve ithal edilen toplam set üstü kutusu miktarı, 5.3 milyon adet. Bu sayının 2.2 milyon adedi iç piyasada satıldığını,
Bu sayının 1.7 milyonu HD özellikli, 400 bin adedi SD olarak piyasaya sunulmuş ve bunların 2.2 milyon adedi TKGS’li olarak imal edildiğini, tüm TV ve uydu alıcılarının % 86 oranında TKGS yazılımlı ve özellikli olduğunu öğreniyoruz.
Bu veriler ışığında TKGS sisteminin imalat sektörü , izleyiciler ve yayıncılar için de kıymetli buluyoruz.
TV yayınlarında olduğu gibi Radyo yayınlarında da benzer uydu frekans güncellemelerinin otomatik olarak yapıldığını söylemeliyiz.
Sonuç olarak izleyici ve dinleyicilerin yayınları izleme kolaylığını ve konforunu sağlaması açısında TKGS sisteminin daha da yaygınlaşmasını umuyoruz.