Tarihi anlaşma! Müzik tarihinin en büyük satışı!

"We Will Rock You", "Bohemian Rhapsody" ve "I Want to Break Free" gibi şarkıların sahibi dünyaca ünlü rock grubu Queen'in tüm müziklerinin yer aldığı müzik kataloğu, 1 milyar sterline satıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.06.2024 14:59 GÜNCELLEME 22.06.2024 15:00 MEDYA
Tarihi anlaşma! Müzik tarihinin en büyük satışı!

Freddie Mercury'nin solisti olduğu İngiliz müzik grubu Queen'in dünyaca ünlü şarkıları rekor fiyata satıldı. Ünlü rock grubunun şarkılarının yer aldığı müzik arşivi 1 milyar sterline (yaklaşık 1,2 milyar dolara) Sony'ye satıldı.

Variety'nin haberine göre, Sony Music, Queen'in “Another One Bites the Dust", "Bohemian Rhapsody" ve "Radio Ga Ga" ve daha birçok hit şarkısını içeren müzik kataloğuna sahip olarak, tarihi bir anlaşmaya imza attı.

Anlaşmanın kapsamına girmeyen tek gelir, canlı performanslar olacak ve halen şarkıcı Adam Lambert ile aktif olarak turneye çıkan kurucu üyeler Brian May ve Roger Taylor bu geliri elinde tutacak.

Variety'ye konuşan iki kaynak, Queen müzik kataloğunun diğer bazı haklarla birlikte 1 milyar sterlin karşılığında Sony Music tarafından satın alınma sürecinde olduğunu doğruladı.

Müzik katalogları, cazip yatırımlar olarak görülüyor çünkü müzikler yıllarca filmlerde kullanılabiliyor, radyoda oynatılabiliyor veya reklamlarda kullanılabiliyor; bunların hepsi hak sahiplerine telif hakkı sağlıyor.

2021 yılında Bruce Springsteen müzik haklarını 500 milyon dolara satmıştı.

JACKSON'IN MÜZİK KATALOĞUNUN YARISI REKOR FİYATA SATILDI

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda "Popun Kralı" Michael Jackson'ın müzik kataloğunun önemli bir kısmı satıldı. Sony, Jackson'ın müzik kataloğunun yarısını 1,2 milyar dolara ya da daha fazla bir miktara satın aldı.

GRUP HAKKINDA

Queen, ilk olarak 1970 yılında Londra'da, daha önce Smile adlı bir grupta birlikte çalan May ve Taylor tarafından kuruldu; onlara vokal ve piyanoda Freddie Mercury ve ertesi yıl basta John Deacon dahil oldu.

EMI ile bir anlaşma yapılmadan önce başlangıçta birden fazla plak şirketi grupla görüşmeler yaptı. Bu plak şirketi, Queen'in kendi adını taşıyan ilk albümünü 1973'te yayınladı; bu albümde"Keep Yourself Alive" ve ardından gelen tüm stüdyo albümleri (ABD ve Kanada'da yayınlanan Disney hariç) yer alıyordu.

Grup, "Seven Seas of Rhye" ve "Killer Queen" single'larıyla Birleşik Krallık'ta büyük hitlere imza atarken, dünya çapında tanınmaları 1975'te Mercury'nin kaleme aldığı "Bohemian Rhapsody" ile gerçekleşti. Grup kısa sürede dünyanın en büyük gruplarından biri haline geldi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR