Dindarlar mı laikler mi baskı altında? ANKET

Türkiye'de Dindarlık, Erhan Çelik'le İskele Sancak'ta masaya yatırıldı. Din ile değişim arasındaki ilişkilerin konuşulduğu programda "Toplumsal değişme, dünyevileşme mi üretiyor?" savı tartışmaya açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2009 00:47 GÜNCELLEME 21.11.2009 00:47 MEDYA
Dindarlar mı laikler mi baskı altında? ANKET

Türkiye'nin demokrasi platformu Erhan Çelik'le İskele Sancak her hafta gündeme damgasını vuran tüm gelişmeleri ekrana getirdi.

 Programda Türkiye'de yaşayan insanlar dine nasıl bakıyor, Allah'ı nasıl tasavvur ediyor? Dindarlık artıyor mu? Din ve vicdan özgürlüğü gerçekten var mı? Türkiye'de dindarlar mı daha çok baskı altında tutuluyor yoksa laik kesimler mi? gibi sorulara uzman konuklar eşiliğinde cevap arandı.
 
ANAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü İbrahim Uslu, Bahçeşehir Üniversitesi'nden Bekir Karlıağa, Ankara Üniversitesi'nde Hayri Kırbaşoğlu, Başkent Kadın Platformu üyesi Hidayet Şevkatli Tuksal konuk olarak katıldı.

ANKETTEN ÇIKAN SONUÇ

Kanal7 izleyenlenlerinin SMS'le katıldıkları ankette 'Türkiye'de Dindarlar Baskı Altında mı?' sorusu yöneltildi.

Anket sonucu yüzde 84 Evet 'Baskı altında' derken yüzde 16'lık kesim ise 'Hayır' dedi.

TÜRK TOPLUMU KENDİ DİNDAR KABUL EDİYOR

Ali Uslu, Türk toplumunun genel olarak dindar kabul edildiğini ve hoşgorülü bir toplum olduğunun bilindiğini söyledi. Uslu 'Ancak, kışkırtıldığı zaman hoşgörüsüz olduğu zamanlar olmuştur' dedi.

Uslu'ya göre Kanal 7'nin anketinde çıkan sonucun ise Türkiye'yi bağlamadığını söylerken 'Kanalın izleyicisinin görüşü demek ki bu yöndeymiş' dedi..

KIRBAŞOĞLU 'SAMİMİ BİR DİNDARLAŞMA MI?'

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, dindarlaşan bir toplumun samimi olduğu konusunda şüphelerinin olduğunu söyledi.

'Gerçek mi sanal mı bir dindarlaşmanının tartışılması gerekiyor. Hurafeler konusunda toplumumuz çok duygusal. Aslı kaynağı olmayan inanışlara yöneliyor' diyem Kırbaşoğlu 'Samimiyet' konusuna  dikkat çekti.

BASINDA ABARTMALAR FAZLA

 Hidayet Şevkatli Tuksal 'Genel olarak Türkiye'nin dindarlaşması benim açımdan iyi birşey olarak kabul edilebilir. Ancak ülkemizde bu tür araştırmaların fişlenme korkusu nedeniyle basında çarpıtılarak yer alması üzücü' dedi.