TGF'den basın özgürlüğü eleştirisi
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilal Sertel, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün son yıllarda azaldığını söyledi.
ABONE OLTürkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, Türkiye’de 60’dan fazla gazetecinin cezaevinde olduğunu vurgulayarak, “Geçen yıl bu sayı 40 idi. Bu sayıda tutuklu gazeteci dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Üzülerek görüyoruz ki ülkemizdeki tutuklu gazeteci sayısı her yıl katlanarak artmakta ve gazetecilerin özgürlükleri de giderek daralmaktadır” dedi.
TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı, CHP İzmir Milletvekili adayı Atilla Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de özellikle son yıllarda, ifade ve basın özgürlüğünün şiddetli biçimde küçültüldüğünü belirten Sertel, “AB üyeliğine aday olan Türkiye, sansür ve basınla ilgili düzenlemeler açısından en kötü 50 ülkeden biri. Öte yandan Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2010 Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu’nda yer alan “Basın Özgürlüğü” sıralamasında sadece İran, Libya ve Zimbabwe’yi geçti ve 138 ülke arasında 135’inci oldu” diye konuştu.
Gazetecilerin tutuklanmalarının, baskıya maruz kalmalarının toplumun bütün kesimlerinde ciddi bir rahatsızlık yarattığını kaydeden Başkan Atilla Sertel, şöyle devam etti:
“Basın özgürlüğü, temelde düşünce özgürlüğüne dayanır. Ancak kişiler, düşüncelerini ifade ederken endişe duyuyorlarsa, özgürce haberleşemiyorlarsa; telefon konuşmaları dinlenirken, e-posta trafiği ve girilen internet siteleri izleme altına alınırken, evleri, iş yerleri, özel eşyaları didik didik aranırken, mesleki olarak bulundurdukları belgelerin bir gün karşılarına tutuklama kararına gerekçe olarak çıkacağından endişe duyuluyorsa, ifade ve haberleşme özgürlüğünden söz edilemez.
Bütün bu yaşananlar gerek gazeteciler açısından gerekse kamuoyu açısından ciddi sıkıntılar doğurmaktadır. Sancılı bir süreçten geçen Türk basını gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde tıpkı istibdat döneminde olduğu gibi tarihe kara bir leke olarak düşülecek olaylara gebedir.”
MECLİSTEN BEKLENTİLER
Ülke olarak yeni bir seçimin arefesinde olduğumuzu hatırlatan Sertel, 12 Haziran’dan sonra oluşacak yeni meclisten beklentilerini ise şöyle sıraladı:
“12 Haziran’dan sonra mecliste yeni yüzler olacak, farklı bir siyasi tablo ortaya çıkacak. Meclise girmeden önce basın özgürlüğünden dem vuran siyasilerin meclis çatısı altında girdiklerinde farklı bir tavır sergilemelerini, geçmişte olduğu gibi ilk iş olarak medyayı yanlarına çekme, baskı altına alma çabasını bu dönem görmek ve yaşamak istemiyoruz.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı 75 cemiyet ve 20 bin üyemiz adına, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 750 üyesi adına yeni oluşacak meclisten öncelikli beklentimiz; basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılarak hem yasa maddelerinde hem de uygulamalarında acil reformların yapılması, gazetecilerin özgürlüğünü tehdit eden yasaların yürürlükten kaldırılmasıdır.”