Veteriner Maaşları Ne Kadar? (2021)

Veteriner hekimler; devlette, özel sektörde veya kendi ofislerinde çalışabilecek çok geniş bir istihdam alanına sahiptir. Peki 2021 veteriner maaşları ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2021 14:12 GÜNCELLEME 27.03.2021 14:12 MEMUR
Veteriner Maaşları Ne Kadar? (2021)

Veteriner hekim eski adıyla baytar, yeryüzünde yaşayan tüm hayvan türlerinin (pet hayvanları, çiftlik hayvanları, egzotik hayvanlar ve ulusal hayvanlar) sağlığı için önlem alan, hayvan hastalıklarına tanı koyup tedavisi, üremesi, sağlığı, bakımı gibi alanlarda tıbbi bilgi ve yasal yetki ile donatılmış kişidir. Veteriner hekimlerin çalışma alanları çok geniştir. Devlette çalışan veteriner hekimler arasında çok büyük maaş farkları bulunmazken, özel sektörde maaş aralığı genişlemektedir. Peki kamuda veya özel sektörde çalışan veteriner maaşları ne kadar?

Veteriner Hekim Kimdir, Ne İş Yapar?

Hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir.

  • Hastalık ve enfeksiyonlara karşı hayvanlara aşı yapmak,

  • Sağlık sorunlarını teşhis etmek için hayvanları incelemek,

  • Muayene ve analiz için vücut dokusu, kan, idrar örneği almak,

  • Hayvanları cerrahi veya tıbbi olarak tedavi ederek sağlıklarına kavuşturmak,

  • Hayvanları test ederek kuduz, brusella gibi hastalıkları önlemek ya da tedavi etmek,

  • Yaşlı ve ölümcül hastalığı olan hayvanlara ötenazi uygulamak,

  • Hayvan sahiplerine sağlık önlemleri, beslenme ve genel bakım hakkında tavsiyelerde bulunmak,

  • Hayvan ölümlerinin nedenlerini belirlemek için araştırmalar yapmak,

  • Temizlik ve yeterliliklerini belirlemek için hayvan barınaklarını incelemek,

  • Hayvan kayıtlarını tutarak, hastalıkları kamu sağlığı görevlilerine bildirmek,

  • Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar hakkında kamuyu bilgilendirmek,

  • Hastalıkların diğer hayvanlara veya insanlara yayılmasını önlemek amacıyla, geçerli yönetmeliklere uygun karantina ortamını sağlamak,

  • Veteriner hekimlik uygulamaları hakkındaki güncel bilgileri takip etmek,

  • Mesleğin etik kurallarına uygun bir şekilde çalışmak

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

 Veteriner hekim olabilmek için öncelikle liselerin sayısal bölümünden mezun olmak ve sonrasında üniversitelerin veterinerlik fakültelerini kazanmaları gerekmektedir. Beş yıllık eğitimin sonunda veteriner hekim olarak mezun olunmaktadır. Bu öğretim süresinde öğrenciler uzmanlaşacakları alanları seçmektedirler. İsteyen öğrenciler lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de alabilirler.

Veterinerlerin Çalışma Alanları

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri bölge laboratuvarlarında, ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde; ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde, halk sağlığı ve çevre sağlığıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık kontrol, kalite kontrol, üretme, işletme ve yönetim alanlarında görev yapabilir ve mevcut kanunlara göre kendi kliniklerini açabilirler.

Devlette Çalışan Veteriner Hekim Maaşları (2021)

Kamuda çalışan veteriner hekimler genellikle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi bazı bakanlıklarda da az da olsa veteriner hekim kadroları bulunmaktadır. Devlet memuru olarak çalışan veteriner hekimlerin maaşlarını etkileyen en önemli faktörler çalıştıkları bölge, dereceleri ve çalıştıkları kurumdur. 2021 yılı için devlette çalışan veteriner hekimler 6.500 - 8.000 TL net arasında maaş alacaktır. Bu maaşlar yeni başlayan veteriner hekimler içindir.

Uzun süre devlette görev almış ve idari pozisyonlarda görev alan veteriner hekimlerin maaşları daha yüksektir. İl ve ilçe müdürleri, kurum başkanlıklarına ait müdürlükler, genel müdürlükler ve müsteşarlıklarda idareci pozisyonunda görev alan veteriner hekimler daha yüksek maaşlar almaktadır.

Özel Sektörde Çalışan Veteriner Hekim Maaşları (2021)

Her alanda olduğu gibi veterinerlik alanında da özel sektöre ilk girişte maaşlar düşüktür. Yeni mezun veteriner hekimler özel sektörde 3.000 - 5.000 TL arası maaşla çalışmaktadır. Aslında her yıl Veteriner Hekimler Odası asgari veteriner hekim maaşını belirlemektedir. Veteriner hekim çalıştıran işverenler ve veteriner hekimler iş sözleşmesini yaparken buna uymak zorundadır. 

2021 yılı için asgari veteriner hekim maaşı 6.200 - 6.500 TL arasındadır. Yani işveren bu rakamın altında maaş veremez ve çalışan veteriner hekimde bu maaşın altında çalışamaz. Fakat özellikle yeni mezun veteriner hekimler, mesleki tecrübe kazanmak adına daha düşük maaşlar yasal olmasa bile çalışabilmektedir.

Kurumsal Şirketlerde Çalışan Veteriner Maaşları (2021)

Kurumsal şirketlerde çalışan veteriner hekimler başlangıçta 6.000 - 8.000 TL arasında maaşlar almaktadır. Özel sektörde başarılı veteriner hekimlerin kariyer anlamında ilerlemesi çok daha hızlı ve kolay olmaktadır. Kariyer anlamında kendisini geliştirmiş ve güzel pozisyonlara gelmiş veteriner hekimler 15.000-20.000 TL gibi maaşlara çalışabilmektedir.