Mersin'de kanser tedavisinde "PET-BT" yöntemi

Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde kanser hastalığının hangi aşamada olduğunu gösteren PET-BT cihazıyla kanser hastalarına tedavi hizmeti veriliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2016 14:15 GÜNCELLEME 05.04.2016 14:15 SAĞLIK
Mersin'de kanser tedavisinde "PET-BT" yöntemi
Mersin'de kanser tedavisinde "PET-BT" yöntemi

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada görüşüne yer verilen ünite sorumlusu Meltem Yıldırır, PET-BT'nin pozitron emisyon tomografi ve bilgisayarlı tomografi cihazlarının birleşmesi ile oluşan bir görüntüleme yöntemi olduğunu belirtti.

Cihazın aynı pozisyonda ve eş zamanlı olarak hem fonksiyonel hem de yapısal görüntüleme sağladığını ifade eden Yıldırır, PET-BT'nin nükleer tıp görüntüleme yöntemleri arasında en gelişmiş teknolojilerden biri olarak kabul edildiğini kaydetti.

Cihaz hakkında temel bilgiler veren Yıldırır, şöyle devam etti:

"Kanser hücresindeki artmış şeker kullanımı PET görüntülemenin temelini oluşturur. Hastaya çekim öncesi insan vücuduna yan etkisi olmayan radyoaktif şeker molekülü damar yoluyla verilir. Bu işaretli şeker molekülü metabolizma hızı yüksek kanserli hücrelerde tutulur ve PET-BT cihazı ile kanser odaklarının vücudun neresinde olduğu saptanır. PET-BT görüntülemede radyasyon maruziyeti hastanın tanı ve takip sürecinde sağladığı faydalar göz önüne alındığında ihmal edilecek düzeydedir. Bu tetkik SGK'nın belirlediği endikasyonlar dahilinde hekimin uygun gördüğü hastalarda uygulanabilmektedir. Onkolojide özellikle akciğer, meme, kolorektal ve jinekolojik kanserler, lenfoma, baş-boyun kanserleri gibi toplumda sık görülen kanser türlerinde tanı, evreleme, tedavi yanıtının belirlenmesinde, takipte nükslerin saptanmasında ve primer odağı belirlenemeyen metastatik tümörlerin araştırılmasında kullanılmaktadır."

Yıldırır, cihazın kanser hastalığının erken tanısında büyük önem taşıdığını ifade ederek, PET-BT ile vücut tarama görüntülerinin değerlendirildiğini ve hastalığın da tedavi şeklinin belirlendiğini aktardı.

Cihazın görüntüleme yönteminde üstünlük sağladığını anlatan Yıldırır, şunları kaydetti:

"PET anatomik değişiklikler ortaya çıkmadan önce metabolik değişiklikleri gösterebildiği için diğer görüntüleme yöntemlerine üstünlük sağlar. Ayrıca henüz tedavi aşamasındayken alınabilecek yanıt erkenden değerlendirilir ve böylece kanserin ilk basamak tedavisi etkisiz ise tedavisi değiştirilebilir. Tedavi sonrası takip aşamasında hastalığın nüksettiğine dair bulgular saptanırsa kanserin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığı PET-BT görüntüleme yapılarak değerlendirilir. Ayrıca hastaların takibinde kan değerlerine bakılarak, kontrolünde normal dışı bir durum ortaya çıkarsa hastaya çok sayıda tetkik yapılması yerine PET-BT uygulanarak hastanın alacağı radyasyon azaltılmış olur. Radyoterapi uygulanacak hastalarda PET-BT görüntüleri ile radyoterapi alanı en doğru şekilde belirlenerek kanserli alan çevresindeki normal dokuların radyasyondan korunması sağlanmış olur."

Yıldırır, cihazın Mersin Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Biriminde bulunduğunu ve onkolojik hastaların burada tedavi görebileceklerini vurguladı.


KAYNAK : AA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR