800 yıllık köprüler restore edildi

Selçuklu döneminden kalan 800 yıllık tarihi köprüler, Aksaray Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının bitmesiyle hizmete açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.07.2013 12:00 GÜNCELLEME 23.07.2013 12:00 Mimari
800 yıllık köprüler restore edildi

Kent merkezindeki Küçük Bölcek, Nakkaş ve Hashas mahallelerinde bulunan Selçuklu dönemine ait Başköprü, Depbağlar ve Nakkaş köprüleri, Aksaray Belediyesi tarafından restore edildi.

Kullanılamaz haldeki köprülerin restorasyonu, geçen yıl Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon ve Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler başkanlığında, 7 kişilik özel bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmalarında, 20. yüzyıla ait köprülerin orijinal fotoğraflardan yararlanıldı. Maliyetinin bir milyar lirayı bulduğu çalışmalara, Karayolları Genel Müdürlüğü de destek verdi. Yapımı tamamlanan köprülerden, Nakkaş Köprüsü çok fazla hasar gördüğü için araç trafiğine kapalı kalırken, Başköprü ve Depbağlar köprülerinde ise sadece küçük araçların geçmesine izin verilecek.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak ecdadın bıraktığı mirasa en güzel şekilde sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi. SÜ ekiplerinin, köprülerin onarımı öncesi jeolojik etütler yaptığını aktaran Palta, "Esas olarak baktığımızda çoğu orjinal halde. Köprülerin orjinal halleri korundu. Yıpranmış, eskimiş, deforme olan kısımları tekrar yeniledik. Orjinal hali korunan bu eserler, 800 yıl önce yapılmış eserler. Bu köprüleri ayağa kaldırmakla bir medeniyeti ayağa kaldırdık. Ecdadımızdan aldığımız bu eserleri tekrar orjinal haline getirerek, bizden sonraki nesillere aktarma şansımız oldu" şeklinde konuştu.

"Üzerlerine beton dökülmüş"

Palta, tarihi köprülerin zaman içerisinde zarar gördüğünün altını çizerek, "Tarihi bilinç ve hassasiyetimizin azaldığı dönemlerde, buralarda tabiri caizse cinayetler işlenmiş. Üzerlerine beton dökülmüş ve yapısı bozulmuş. Bizler de 3-4 yıl önce ciddi bir proje hazırladık. Bu kapsamda çalışmalara geçen sene başladık. Bu köprülerimizi restore ederek, orijinal haline getirdik" ifadelerini kullandı. Aksaray'ı Aksaray yapan en önemli eserlerin başında tarihi köprülerin bulunduğunu vurgulayan Palta, bu tarihi eserlerin bulunmadığı bir Aksaray'ın sıradan vilayetlerden bir farkının olmayacağını belirtti.

O zamanki teknolojiyle böylesine ihtişamlı köprülerin yapılmasının şaşırtıcı olduğuna dikkati çeken Palta, şunları kaydetti: "Bu Selçuklu köprüleri, üzerinden 800 yıllık bir tarih akan, tarihi içerisinde barındıran bir medeniyetin temsilcisidir. Şuanda da dimdik ayakta duruyor. Bu köprülerin üzerinden hala insanlar geçebiliyorsa, o dönemin muhteşem işçiliğini ortaya koyuyor. Bu eserler durduğu sürece, çocuklarımız ve torunlarımız tarihini hatırlayacak. Önemli bir tarihimiz var, binlerce yıllık tarihe sahip bir ülkeyiz. Geçmişimizle geleceğimiz arasında köprü kuran köprülerimizi bu açıdan önemsiyoruz."

Palta, restore edilen her köprünün ayrı bir özelliğinin olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Depbağlar köprüsü, Selçuklu döneminde dericilerin olduğu bir yerdedir. 'Derici' anlamına geliyor. Nakkaş köprüsü, Nakkaş Mahallesi'nden ismini alıyor. Başköprü ise Hashas mahallemizi bağlayan köprüdür. Başkörü, şehre gelen suya karşı kurulan ilk köprüdür. Dolayısıyla bunların yapılış yerlerinin birer stratejik önemi var. Köprülerin bulunduğu yerleri giriş olarak değerlendirebiliriz. Şehri dışarıya bağlayan veya açan köprülerdir. Köprülerin altından da çoğu şehirde olmayan muhteşem bir su medeniyeti akıyor. İçerisinde ırmaklar akan şehirlerin ayrı bir medeniyeti oluyor."

KAYNAK : AA