Topkapı Sarayı aslına dönüyor

Bakan Çelik'in talimatıyla Saray aslî kimliğini buluyor. Osmanlı'nın 370 yıl yönetildiği Topkapı Sarayı'nın tüm uygulama ve ritüelleri yeniden hayat bulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 04.09.2013 06:52 GÜNCELLEME 04.09.2013 09:02 Mimari
Topkapı Sarayı aslına dönüyor

Kültür Bakanı Ömer Çelik'in göreve gelişinin ardından verdiği talimatlarla Topkapı Sarayı'nın eski özellikleri ve güzellikleri ihya edilmeye başlandı. Saray'ın orijinal yapısı, gelenekleri ve ritüellerinin de yaşatılarak ziyarete açık kalmasını hedefleyen uygulamalara imza atan Bakanlık, Osmanlı kültürünün en etkili şekilde yansıtılmasına da hizmet ediyor.

Daha önce sarayda zaman zaman düzenlenmekte olan ve saray dışında verilen Askeri Mehteran konserleri her Çarşamba saat 11.00'de Divan Avlusu'nda yapılmaya başlanıldı. Sarayın içindeki Sofa Mescidi Cuma namazlarına açıldı. Mescidde ayrıca cemaatle öğlen ve ikindi namazları kılınmaya, ezan hoparlörsüz olarak okunmaya başlandı.

Kutsal emanetlerde kıyafet uygulamasına başlandı. Artık kutsal emanetleri ziyaret etmek isteyen ancak kıyafeti uygun olmayan konuklara özel şallar takdim ediliyor.

Daha önce sarayın hiçbir tarihi havuzu akmazken aralarında 19 musluklu tarihi "selsebil" havuzunun da bulunduğu 10 tarihi havuz kullanır hale getirildi, etraflarına oturma grupları konuldu.

Saray bahçesindeki tarihi Gülhane yeniden kurularak 40 bin gül dikildi. Ayrıca Isparta Belediyesi'nin katkılarıyla bir de Isparta kokulu gül bahçesi kuruldu. Sarayın çiçeklendirilmesine özel bir önem verilerek yarım milyon sümbül ve lale dikildi, özel sümbül ve lale bahçeleri açıldı.

Harem mescidleri açılıyor

Yedi yıldan bu yana kapalı bulunan Merkez Yazma Eserler Kütüphanesi yeniden hizmet vermeye başlayarak araştırmacıların kullanımına açıldı. Saray arşivi de bu süreçte ilk kez online olarak hizmet vermeye başladı.

Şu ana kadar hiç açılmayan Karaağalar ve Kadınlar mescitlerinin de bir ay içerisinde hizmete açılması bekleniyor. Sözkonusu mescitlerin açılmasıyla akıllardaki harem algısı yerine bu kurumun aslî yapısı dikkatlere sunulmuş olacak.

Topkapı Sarayı'nda Mevlit kandillerinde mevlit okunması uygulamasına da bu dönemde Miraç Kandil'inde Miraciye okunması yeniden başlanıldı. 1813 yılından Sarayın taşınmasından bu yana Topkapı Sarayı'nda Miraciye okunmuyordu.

Yalnızca Sultan bestekarların eserlerinin seslendirildiği müze konserleri ve konferansları da Topkapı Sarayı'nda yeniden düzenlenmeye başlandı. Kutsal Emanetlerin tamamı Sultan Reşat döneminin ardından 100 yıl aradan sonra tamamen temizlenerek restore edildi.

Osmanlı sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezi olan Topkapı Sarayı, İstanbul'un fatihi II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırıldı. Zaman içerisinde bazı ilaveler yapılarak genişletilen Saray'da, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet etti. 1850'lerin başında Sultanlar, mevcut Saray 19. yüzyılın devlet protokolü ve merasimlerine ilişkin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için Boğaz'daki Dolmabahçe Sarayı'na taşındılar.

KAYNAK : Star gazetesi