Tarihi şehrin merkezine 9 milyon avroluk yatırım
Mardin'in en işlek caddesi olan Birinci Cadde'de gerçekleştirilecek büyük değişim için çalışmaları için 9 milyon Euro'luk projeye start verildi.
ABONE OLSit alanında yer alan ve Birinci Cadde'de bulunan binaların cepheleri iyileştirilecek ve cadde boyunca standart tabela, kepenk ve tente sistemi uygulaması için Mardin belediyesi 9 milyon Euro'luk proje hazırladı. Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında adeta şantiyeye dönüşen Mardin'de bir yandan beton binalar yıkılırken bir yandan da tarihi evlerin restorasyonu bütün hızı ile devam ediyor. 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan antik kenti 100 yıl önceki haline döndürmek için Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği trilyonluk projelere imza attı. Bu kapsamda 9 milyon Euro bütçeli sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında Birinci Cadde'de bulunan tüm dükkanların cephe iyileştirme çalışmaları başladı.
Birinci cadde esnafına projeyi tanıtmak için yapılan toplantıya katılan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, projenin Mardin turizmini şahlandıracağını söyledi. Mardin için çok önemli bir proje olduğunu belirten Ayanoğlu, "9 milyon Euro harcanacak olan proje kapsamında tek tip vitrin, tek tip tabela ile açılıp kapanabilen motorlu gölgelikler, kumandalı vitrinler olacak.
En zorlu çalışmaları atlattık bu cephe çalışmalarımız keyifli geçecek, şehrin görünümü değişecek. İnşallah el ele verirsek bunun da üstesinden geleceğiz. Bu proje oluşturacağı turizm potansiyeliyle en başta esnafımızın sonra Mardin halkının yüzünü güldürecektir. Cephe çalışmaları yapılırken cadde trafiğe kesinlikle kapatılmayacak. Sadece çalışmaların olduğu yerde park yasağı uygulanacak. Esnafımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi.
"MARDİN'İN UNESCO ÜYELİĞİ İÇİN ÇOK CİDDİ BİR PROJEDİR"
Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin tamamlanmasıyla Mardin'in UNESCO üyeliği için çok ciddi bir ilerleme sağlanacağını ifade eden Ayanoğlu, şöyle konuştu: "Turizm, Mardin'in gelecekteki en büyük zenginlik kaynağı olacaktır. Bu çalışmalarla bizler tohum ekiyoruz. Bunun semeresini ilerde kat kat alacağız. Mardin eğer UNESCO listesine girerse yılda 5 milyon turist şehrimizi ziyaret edecek anlamına geliyor. 5 milyon turist; yatırım, istihdam, canlılık, zenginlik demektir. Mardin'i bir dünya kenti yapmak için başlatılan Tarihi Dönüşüm Projesi çalışmaları devam ediyor. İlk yıkımın gerçekleştiği 2009 yılından bu yana şehirdeki 140 beton bina yıkıldı. Şehre tarihi dokusunu geri kazandırmak için 430 evin daha yıkılması gerekiyor. Projenin amacı Mardin'i 100 yıl önceki haline getirmektir. Bu ve diğer projelerde emeği geçen İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler'e, Mardin Valimiz Ahmet Cengiz'e ve çok değerli esnaf kardeşlerime teşekkür ediyorum."