Osmanlı başyapıtlarında dikkat çeken tespit

Dünyanın tanınmış geometri uzmanları, Selimiye, Süleymaniye, Divriği gibi yapıları inceledi. Sonuç: Türk-İslam eserlerindeki geometrik şekiller birçok mineralin içyapısıyla aynı. İşçilik muhteşem.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2013 08:36 GÜNCELLEME 29.09.2013 09:07 Mimari
Osmanlı başyapıtlarında dikkat çeken tespit

Türkiye'deki bazı camileri incelemeye alan dünyaca ünlü geometri uzmanları, İstanbul'da Şehzadebaşı Camii, Edirne Selimiye Camii, Bursa Ulu Camii, Yeşil Türbe, Konya Mevlana Camii, Sivas Divriği'ndeki tarihi yapılarda incelemelerde bulundu. Yapılar, "Geometrik olarak muhteşem eserler" olarak tanımlandı. Çalıştay'daki en çarpıcı teori ise, Nazi sembolü Gamalı Haç'ın Asya Türk-Altay kökenli bir sembol olduğu yönündeki Danimarkalı Prof. Dr. Emil Makovicky'in tespiti oldu. Türk-İslam yapılarındaki geometrik zenginliğin tanıtılması için çok sayıda etkinlik düzenleyecek. Dünyanın önde gelen kültür merkezlerinde birçok sempozyum organize edilecek.

AVRUPA MİMARİSİNDEN DAHA İYİ

Çalıştay ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, İran, Dubai ve Türkiye'den uzmanların katılımıyla gerçekleşti. Bilim adamları, İslam eserleri üzerindeki çeşitliliğin ne Rönesans, ne de modern Avrupa mimarisiyle kıyaslanamayacak düzeyde estetik olduğu görüşünde birleşti.

CAMİLER BİLİM ADAMLARINI ŞAŞIRTTI

- Kafkas Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünden Prof. Hacali Necefoğlu: "Quartz mineralinin yapısı ile Azerbaycan'daki Berde Türbesi'ndeki motif aynı. Aynı sembolün Türk boyu Artuklular tarafından Mardin'de de kullanıldığını belirledik. Eorinit mineralinin yapısını Nevşehir'de bir eserde tespit ettik."

- Danimarkalı jeoloji profesörü Emil Makovicky: "Eserlerdeki geometrik şekilleri incelediğinizde bu eserleri yapanların simetri konusunda bilgi sahibi olduğu sonucuna varıyoruz. Dünyadaki en gelişmiş geometrilerden İslam eserlerinde olduğunu söyleyebilirim. Estetik olarak da dünyada başı çektiklerini söyleyebilirim. Selçuklu eserleri tartışılmaz en iyileri.

- İslam mimarisi ve geometrik desenler alanında otorite isimlerden ABD'li Jay Bonner: "Özellikle, Selçuklu Türk desenleri karşısında büyülendim. Bu eserler geometrik bir başyapıt."

KAYNAK : Akşam