Osmanlı revakları Türkiye'de kalacak
Genişletme projesi nedeniyle Kâbe'den sökülen Osmanlı revakları, Türk işçilerce aslına uygun onarılıyor.
ABONE OLTarihî revakların restorasyonu, Arafat yolu üzerindeki bir şantiyede sürüyor. Revaklar, restorasyon sonrası 15 metre geri çekilerek, tavaf alanıyla aynı seviyede yeniden Kâbe'ye konulacak.
Tavaf alanını genişletme çalışmaları sebebiyle Suudi yetkililer tarafından yıkım kararı alınan ancak Türkiye'nin devreye girmesiyle kurtarılan revakların restorasyonu devam ediyor. Kâbe'den sökülen revaklar, Mekke'den Arafat'a gidiş yolu üzerindeki Türk firmasına ait bir şantiyede restore ediliyor. Restorasyonu tamamlanan revaklar tekrar Kâbe'de yerini alacak.
Umm-Al Qura Üniversitesi tarafından geliştirilen 40 milyar liralık Kâbe'yi genişletme projesini, Bin Ladin Grubu yürütüyor. Bin Ladin Grubu, tarihî eserlerin restorasyonunu Türk şirketi Gürsoy Grup'a verdi.
Şantiyede, çoğu Türkiye'den gelen mimar, mühendis ve işçilerden oluşan 200 kişilik bir ekip çalışıyor. Uzmanlar, daha önce Safa ve Merve tepelerinin arasında bulunan binanın inşası sırasında hasar gören ve yıkılan revaklardan kalan parçalar üzerinde özenle çalışıyor.
MÜDAHALE EDİLEBİLİR
Çalışmada kubbe alemleri, kitabeler, taş dendanlar, taş kaplamalar, kalem işi sıvalar bulunan bölümler, kubbe tuğlaları, kemer taşları, sütün, başlık ve kaideleri gibi mimari öğelerin tamamı numaralandırılarak özenle restore edildikten sonra orjinal yerlerine konuluyor.
Revaklara ait tarihi parçaların üzerinde bir sertifika sınıflandırma notu yer alıyor. Eserlerin üzerindeki izin sertifikasında, eserlere 'müdahale' edilebileceği belirtiliyor. Çürümüş revaklar, orijinaline uygun kalıplarda inşa edilecek. Projenin 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.
Tavaf alanıyla aynı seviyede olacak
Aslına uygun restorasyondan sonra Osmanlı revaklarının zemini, tavaf alanına indirilip aradaki kot farkı ortadan kaldırılacak. Sökülen revaklar, bakımdan geçirildikten sonra 15 metre geri çekilip, tavaf alanıyla aynı seviyede olacak şekilde yeniden düzenlenecek. Proje sonunda 50 bin kişilik olan tavaf kapasitesi 200 bine, 400 bin olan namaz kapasitesi de 1,5 milyona çıkacak.
Babası başladı oğlu tamamladı
Kâbe'deki revakların yapımına 1573'de Osmanlı padişahı Sultan II. Selim tarafından başlandığı, oğlu III. Murad döneminde tamamlandığı belirtiliyor. Ancak bazı tarihçiler, revakların planlarının daha önce Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından hazırlandığını ileri sürüyor.