105 yıllık cami, yeni yerinde yaşatılacak
Kemer baraj sınıfında Türkiye'nin en yüksek barajı olan Artvin Deriner'in suları altında kalmaktan kurtarılan tarihi Zeytinlik Camisi'nden sonra 105 yıllık Oruçlu Camisi ile Oruçlu gümrük binası da aslına uygun inşa ediliyor.
ABONE OLOsmanlı dönemine ait tarihi eserlerin Deriner Barajı suları altında kalmaktan kurtarılması amacıyla Oruçlu köyü gümrük binası, Oruçlu Camisi, Zeytinlik Camisi, Zeytinlik Aşağı Türbe'nin yeniden yapımı ve bazı kısımların taşınması ile Berta Köprüsü ve Avcılar Köprüsü'nün yerinde korunmasına ilişkin kararlar alındı.
Söz konusu eserlerden kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Zeytinlik Camisi'nin sular altında kalmaktan kurtarılan sağlam parçaları, 2012 yılında köyün üst kısmında belirlenen alana nakledilerek aslına uygun inşa edildi.
Kitabesinde 1857 yılında yapıldığı belirtilen ve yeni yerleşim yerinde ibadete açılan Zeytinlik Camisi'nin çevre düzenlemesi gelecek aylarda yapılacak.
Merkeze bağlı Oruçlu köyünde 1909 yılında yapılan ve minaresi hariç günümüze kadar sağlam ulaşan Oruçlu Camisi'nin iç kısmında, yapıldığı dönemin ahşap ve taş işçiliğini yansıtan minber, mihrap, tavan kaplamaları, süslemeler, korkuluklar, dış kapı ve üzerinde bilgilerin yazılı olduğu dış cephedeki taşlar da 2012 yılında sökülerek, köyün kurulduğu yaklaşık bin 100 rakımlı yeni yerleşim yerine taşındı.
Hazırlanan rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri doğrultusunda Oruçlu Camisi'nin taşınan kısımları, aslına uygun inşa edilen camiye monte edilmeye başlandı.
Rus işgali sırasında inşa edilen ve gümrük binası olarak kullanılan, Şükrü Ağa Konağı olarak da bilinen Oruçlu köyü gümrük binası da köyün yeni yerleşim alanına nakledildi. Gümrük binasının dış cephesi tamamlanırken, iç kısımların monte edilmesi ise hava şartlarının elverişli olduğu aylarda yapılacak.
"Bu eserleri koruyup gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz"
Köy sakinlerinden 50 yaşındaki Seçkin Özay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çoruh Havzası'nda kurulan Deriner Barajı dolayısıyla köylerinin sular altında kaldığını söyledi.
Evleri, bahçeleri, mezarlıkları ve anılarının sular altında kaldığını ifade eden Özay, "Tek sevincimiz tarihi eserlerimiz olan Oruçlu Camisi ile gümrük binasının özenle sökülerek yeni yerleşim yerimizde, aslına uygun monte edilmesidir. Geçen yıl bahar aylarında başlanan çalışmalar sonucu cami ve gümrük binasının dış kısmı tamamen bitmiş durumda. Kış olduğu için çalışmalar şimdilik durdu. Baharla tarihi eserlerin iç kısımları monte edilecek" dedi.
Köylüler olarak tarihe sahip çıkan Artvin Valiliği, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ve emeği geçenlere teşekkür ettiklerini kaydeden Özay, "Eserler monte edilirken büyük özen gösterildi. Tek bir ayrıntıya dahi dikkat edildi. Biz de bu eserleri koruyup gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz" diye konuştu.