Mevlana Müzesi'nde 89 yıl sonra bir ilk

Konya'da "Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması” kanununun ardından 1925 yılında müzeye dönüştürülen Mevlana Müzesi'nde tam 89 yıl sonra bir ilk yaşandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2014 14:55 GÜNCELLEME 03.03.2014 14:58 Mimari
Mevlana Müzesi'nde 89 yıl sonra bir ilk

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi, tarihi günlerinden birini yaşıyor.Mevlana Müzesi'nde, mescit bölümü yeniden düzenlenerek 89 yıl aradan sonra namaz kılınmaya başlandı.

"Mevlana Dergahı" olarak da bilinen Mevlana Müzesi'nin mescit bölümü, ziyaretçilerin yoğun talebi sonucunda, aslına uygun olarak düzenlenerek, yeniden ibadet edilebilir hale getirildi. Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi içindeki mescit bölümünün, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını söyledi.

'GÜZEL VE MÜSPET DÖNÜŞLER ALIYORUZ'

Mescidin, Mevlevilere ve ziyaretçilere 500 yıla yakın hizmet verdiğini anlatan Çıpan, "Mescitte ibadet ediliyor, zikir çekiliyor ve Mesnevi okunuyordu. 89 yıldır bu faaliyetlere ara verilmişti. Biz de ziyaretçilerin yoğun talebi sonucunda bu mekanı, yere halı döşemek suretiyle ibadet edilebilecek mekan haline çevirmiş olduk. 3 gündür devam eden bu uygulamaya, güzel ve müspet dönüşler alıyoruz. Bu uygulamayla bir ihtiyaç karşılanmış oldu. Türbenin bu bölümü yeniden asli fonksiyonuna dönmüş oldu" dedi.

'MÜZEDE KUR'AN-I KERİM DE OKUNUYOR'

Çıpan, türbedeki en eski uygulamalardan birinin de Kur'an-ı Kerim okunması olduğunu belirterek, "Yüzyıllar boyu devam eden Kur'an okunması geleneğini yeniden ihya etmek maksadıyla, müzenin ziyarete açık olduğu saatlerde müftülüğün görevlendirdiği imam ve hafızlar vasıtasıyla Kur'an okunması faaliyeti de yeniden başlatılmıştır. Girişte, Çelebi hücresinde bu faaliyet sürdürülmektedir" diye konuştu.