Alaaddin Camisi'nin restorasyonuna başlanıyor

Kitabesi bulunan en eski Selçuklu eserleri arasında gösterilen ve bahçesinde Selçuklu sultanlarının mezarı bulunan Konya'daki Alaaddin Camisi için, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon ihalesine çıkılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2014 14:12 GÜNCELLEME 12.03.2014 14:14 Mimari
Alaaddin Camisi'nin restorasyonuna başlanıyor

Yapımına, Selçuklu Sultanı 1. Rükneddin Mesud tarafından başlanan ve Alaaddin Keykubat tarafından 1221'de tamamlanan Alaaddin Tepesi'ndeki cami, abanoz ağacından "minberi", avlusunda bulunan Selçuklu sultanlarının türbesi ile kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

Tepenin üzerinde, kesme taşlar ile inşa edilen cami, Selçuklu mimarisinin en belirgin özelliklerini barındırıyor.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın tarihi zenginlikleri bakımından en şanslı iller arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'deki tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktaran Ertem, her yıl onlarca eserin restorasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Ertem, Konya ve Edirne'deki vakıf eserlerinin tamamının elden geçeceğine dikkati çekerek, "Buraları biraz ihmal etmişiz gibi bir durum var. Onun için bu yıl Konya ve Edirne'de bir atılım içinde olacağız" dedi.

"Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak"

Alaaddin Camisi'nde önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmalarına başlanacağını bildiren Ertem, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki günlerde Alaaddin Camisi'nin restorasyonunu yapmak için ihaleye çıkacağız. Bu ihale davet usulü ile olacak. Bu da kamuoyunda bilinen davet usulü ama teknik olarak belli istekler doğrultusunda yapacağız. Eski eser restorasyonu konusunda alanında uzman, bu işin altından kalkabilecek firmaları davet edeceğiz. Alaaddin Camisi önemli, hassasiyeti olan, nazlı bir eser. Statik anlamda sıkıntıları olan bir yer. Onun için mutlaka işin ehli, uzmanı firmaları çağırmamız, onlara emanet etmemiz gerekiyor."

Restorasyon çalışmaları 3 yıl sürebilir

Ertem, restorasyon süresinin, caminin zemin sağlamlaştırma analizine göre belirleneceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Caminin restorasyonu ile ilgili net bir süre öngörmedik. İhaleye çıktığımızda bunu belirleyeceğiz. Ama tahminim, 3 yıl gibi bir zaman alır. Şimdiki haliyle restorasyon yaptığımız takdirde en fazla iki senede biter. Ama statik anlamda bir problem var gibi görünüyor. Yaptığımız tetkiklerden bir problem çıkmazsa biz bunu çok hızlı şekilde bitiririz. Bir problem çıkarsa öncelikle güçlendirme yapmamız gerekiyor.

Güçlendirmeden sonra restorasyon yapmamız gerekir ki; bu da bir hayli zaman alacaktır. Eski eserlerde süre konusunda teşkilatımızın sıkıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bunlar hassas eserler. Yıllardır el değmemiş eserler. Şimdi bunların tamamını ele alıyoruz. Biraz zaman alabilir. Cemaatin sabırlı olması gerekiyor.

Yeter ki yaptığımız iş, eseri kurtarmaya yönelik ve ecdadın bıraktığı o kalitede, güzellikte olsun. Süre telafi olur. İşin içine girdiğimizde süre de kendiliğinden ortaya çıkacak. Başlangıç itibarıyla 2 yıl süre vererek başlayacağız."

KAYNAK : AA