Zeus'ta dünya tarihini etkileyecek keşif!

Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde dünya tarihini etkileyecek bir keşif gerçekleşti. Türklerin izi bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 04.08.2014 14:35 GÜNCELLEME 04.08.2014 14:52 Mimari
Zeus'ta dünya tarihini etkileyecek keşif!

Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya'daki "Aizanoi Antik Kenti'nde" Türklere ait izler bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgiye göre, kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından "İkinci Efes" unvanı verilen ve dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağını barındıran Aizanoi Antik Kenti'nde 2014 kazı dönemi hızlı başladı.

YENİDEN GÜN IŞIĞIYLA BULUŞTU

Antik kente 1926 yılından bu yana zaman zaman ara verilerek yapılan kazılarda bugüne dek Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli antik tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, beş köprü, iki agora, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve daha birçok yapı yeniden gün ışığıyla buluşturulmuştu.

TÜRK TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Efes, Bergama, Side gibi antik kentlerin çağdaşı olarak nitelendirilen Aizanoi'de, taşlar yine ses verdi ama bu sefer bambaşka bir tarihi dönemi, Türk tarihini anlatmaya başladı.

Haziran'da başlayan 2014 kazı sezonunun daha ilk günlerinde Zeus Tapınağı duvarlarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında daha önce hiç görülmemiş, Çavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı.

TÜRK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Bergama, Bithynia ve Roma egemenliğinin ardından 13. yüzyılda Çavdar Tatarlarına ev sahipliği yapan kentteki Zeus Tapınağı duvarlarına çizilen resimler bölgenin Türk dönemine de ışık tutuyor.

TARİH DUVARLARLA DİLE GELİYOR

Tapınak duvarlarına işlenen, tuğ taşıyan süvariler,avlananlar, kopuz çalanlar ve daha pek çok sahne Çavdar Tatarları'nın yaşam biçimlerine dair resimli kanıtlar sunuyor.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi'de ilk kazılar 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsünce M. Schede ve D. Krencker başkanlığında başladı. Zaman zaman ara verilen kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana her yıl sistematik olarak devam ediliyor. 2014 kazı çalışmaları da Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında yürütülüyor.

KAYNAK : AA