Ani Harabeleri hayvanlara teslim

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'nin içinde bulunduğu alan, yakınındaki Kars'ın Ocak köylüleri tarafından mera olarak kullanılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2012 10:45 GÜNCELLEME 07.10.2012 10:45 Mimari
Ani Harabeleri hayvanlara teslim

Ören kentin güvenliğini sağlayan 4 özel güvenlik görevlisi, 78 hektar üzerine kurulan ve 4.5 kilometresi surlarla çevrili harabelerin güvenliği konusunda yetersiz kalırken, köylüler, hayvanlarını otlatmak ve su içmelerini sağlamak için sınırdaki Arpaçay Nehri'ne kadar indiriyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, sınırdaki Ocaklı köyü sakinlerinden tarihi değerlerin korunması için daha duyarlı olmalarını istedi. Köylülerle zaman zaman bir araya gelen Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, harabelerinin önemini anlatırken, Ocaklı köylülerinin de bu harabelerden turizm amaçlı para kazanabilmesi için de projeler üretiyor. Ocaklı Köyü&nün tamamını turizm elçisi ve rehberi gibi yetiştireceklerini belirten Doğanay, onların bazen istemeden de olsa yapmış oldukları Ani'ye hayvan girişlerinin hatalı olduğunu, para kazandıkça daha da anlayacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, şöyle dedi:

"Burası bir ören yeri. Ören yerlerine hayvan girişleri yasaktır. Fakat ören yerimiz 78 hektar üzerine kurulmuş, 4.5 kilometre surlarla çevrilmiş olan büyük bir alan. Burasını 4 özel güvenlik görevlisinin koruması imkansız. Elimizdeki bu kıt kanaat imkanlarla bunları engellemeye çalışıyoruz. Yeterince engelleyebiliyor muyuz? Hayır. Çünkü Arpaçay Nehri hemen ören yerimizin dibinden geçmekte. Köylü de hakikaten bu bölge tektonik olduğu için hayvanların su ihtiyacını bu Arpaçay Nehri'nden karşılamakta. Doğal olarak bazen böyle hoş olmayan görüntüler de olabiliyor. Bunu da önlemek için köylüyle bire bir konuşarak anlatmaya çalışıyoruz. Dünyaya mal olmuş bir ören yerinde böyle görüntüler olmaması gerektiğini bundan önce de köylülerle köy kahvesinde bir araya gelerek söyledim. Dikkat edeceklerini söylediler. Ama hayvanlar bazen başıboş da bırakılıyor. Başıboş bırakılan hayvan suya geliyor. Böylelikle de o görüntüler ortaya çıkıyor.""

Köylüler kuraklık olduğundan mecbur kaldıkları için hayvanlarını harabelere soktuklarını, çoğu zaman da başıboş bıraktıkları zaman su içmek için Arpaçay Nehri'ne indiklerini söyledi. Köylüler, şöyle dedi:

“Köyümüz, Ani Harebeleri ile yan yana. Arpaçay Nehri'nin kenarı. Bu yıl kıtlık var. Biz de harabenin yamaçlarında hayvan otlatıyoruz. Türkiye'nin her tarafında olduğu gibi köymüzde de hayvancılık öldü. Ocaklı Köyü olarak Ani Harabeleri'ne elbette sahip çıkıyoruz."

KAYNAK : DHA