Bodrum'daki çöplük yangını
Bodrum'da çöp depolama alanında çıkan, soğutma çalışmaları devam eden yangınla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını öne süren çevreciler, duruma tepki gösterdi.
ABONE OLGündoğan Mahallesi'ndeki katı atık vahşi çöp depolama alanında gaz sıkışması nedeniyle çıkan yangında soğutma çalışmaları, itfaiye ekiplerince sürdürülüyor.
Yangınla ilgili gerekli önlemlerin alınmadığını savunan çevreciler ise duruma tepki gösterdi. Bölgede yaşayan vatandaşlar ve çevreciler, çöp depolama alanının bir an önce temizlenmesini istiyor.
TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplük alanının yaklaşık 20 yıllık geçmişi bulunduğunu söyledi.
Bölgenin çöplük haline getirilmesine bizzat şahit olduğunu anlatan Ortaç, "Artık burası Bodrum'un kanayan yarası haline geldi. Burası 6. kez yanıyor." dedi.
Bu yangın öncesinde de yetkilileri uyardıklarını ifade eden Ortaç, "Bu son yangın, beklenen bir yangındı. Bunun aylar önce ikazı da yapılmıştı. Buraya çöp dökülmesine son verildi ancak gereken önlem ne yazık ki alınmadı. Gelinen nokta bu. Bu kafayla gidersek bu yangın devam edecek. Önemli olan buraya kalıcı bir çözüm bulabilmek." dedi.
Bölgenin 2001'de TEMA Vakfı tarafından Hazine'den kiralandığına dikkati çeken Ortaç, o zamandan bu yana yeşillendirme çalışması yaptıklarını kaydetti.
Vahşi depolama alanının sürekli yanan ve çevre kirliliğine neden olan bir yer haline geldiğini belirten Ortaç, "Biz yeşillendirme çalışmalarını yaptığımız sırada buraya çöp dökme işlemleri başladı. Masum bir şekilde başlayan çöp dökme işlemi, devasa boyutlara ulaştı. Bu sürede TEMA Vakfı olarak onlarca kez ilgili yerlere girişimlerde bulunduk ancak bunların hepsi sonuçsuz kaldı." diye konuştu.
Ortaç, bölgenin kötü görüntüden kurtarılarak, yeniden yeşil alan haline getirilmesi için yetkililerin gerekli çalışmaları yapmasını istedi.
- "Bodrum'a yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyor"
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da vahşi depolama alanlarının ilçeye yakışmadığını söyledi.
İlçede 3 çöp alanı bulunduğunu anlatan Kocadon, "Daha önce çok modern katı atık projesiyle Mumcular bölgesini ayarlamıştık. Ancak büyükşehir olunca orası, Büyükşehir Belediyesine geçti. Bir aksilik olmazsa en yakın sürede o bölgede bir katı atık tesisi devreye girecek." dedi.
Kocadon, katı atık depolama alanlarının tehlike arz ettiğini kaydetti.
Yangınların biriken metan gazından kaynaklandığına işaret eden Kocadon, "Bu yangınlara müdahale ediyoruz ama buna rağmen Bodrum'a yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Umarım en kısa sürede Bodrum, bu kötü görüntüden kurtulacaktır. Bodrum'a yakışan güzel bir tesis kazandırılacaktır." ifadelerini kullandı.