Uğurlu'dan Türkmen Dağı'nda konser hayali
Tuluyhan Uğurlu 850. ölüm yıldönümünde Hoca Ahmet Yesevi anısına 'Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları' adlı bir eser besteledi.
ABONE OLTürkistan'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyanın İslam'la buluşmasını sağlayan Hoca Ahmet Yesevi 2016 boyunca tüm dünyada çeşitli etkinliklerle anılacak. Unesco'nun önümüzdeki yılı Ahmet Yesevi yılı ilan etmesiyle birlikte Türkiye'de de çalışmalar başladı. Bu kapsamda piyanist Tuluyhan Uğurlu 'Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları' adlı bir eser hazırladı. İlk kez 9 Aralık Çarşamba günü Konya'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak olan esere Ahmet Yesevi, Alperenler ve Anadolu erenlerini anlatan görsel sunum eşlik edecek. Konserde, Yesevi'nin hayatı ve görüşleri anlatılırken, kendisinin "hikmet" adını verdiği şiirlerinden de örnekler sunulacak. Biz de Uğurlu ile konser öncesinde buluştuk, eserin hikayesini konuştuk...
KENDİME GÖREV EDİNDİM
Uğurlu eserin çıkış hikayesini şu sözlerle anlatıyor: "Sanatçılar vatan sevgisinin azaldığı, inançlara karşı tahammülsüzlüğün arttığı dönemlerde devreye girmek zorunda olduklarını hisseder. Eserleriyle, bu yozlaşmaya karşı durur. Son zamanlarda yazık ki böyle bir dönem yaşıyoruz. Toplumuna yabancılaşan ve kendini aydın olarak adlandıran kişilerin sayısı artıyor. Yaşadığı toprakların değerlerine uzaklaşan arada kalmış insanların sayısının artması beni yaralıyor. Kendime bir görev edinerek, bu toprağın harcında, her zerresinde ve gelmiş olduğumuz bu medeniyet noktasına varmamızda en büyük neden olan Hoca Ahmet Yesevi ile onun izinden giden insanların altını kalın çizgilerle çizmek için böyle bir çalışma yapmak gereğini hissettim."
BU KUTSAL BİR SAVAŞ
Uğurlu'nun 'Bozkırdan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları' adlı eseri Ahmet Yesevi'nin Türkistan'ında başlıyor. Yesevi'nin büyük düşünü notalarına işleyen Uğurlu şunları söylüyor: "Ahmet Yesevi'nin büyük düşü sadece bir düşünce savaşı değil. Büyük bir düş ve düşünceyle başlayan kutsal, gerçek bir savaş… Türkleri İslam'ın güzellikleri altında birleşmeye çağıran birlik savaşı. Müziğimde de hissedersiniz ben de savaşçı bir ruha sahibim. Yaşadığımız cumhuriyetin, bu toplumdaki kadın erkek birlikteliğinin her şeye rağmen süregelmesinin nedeni asırlar önce temeli atılan bu hoşgörü ve sevgi insanlarının yaptığı fikirsel devrimlerdir. Bunlara sahip çıkıp, bu değerleri başta kendimiz olmak üzere tekrar tekrar hatırlamamız ve yeniden öğrenmemiz gerekiyor."
Ortadoğu'da olmaktan usanmam
Uğurlu geçtiğimiz yıl Ortadoğu turnesine çıkmış, Ürdün, Ramallah gibi yerlerde halkla buluşmuştu. "Ortadoğu'nun herhangi bir şehrinde kasabasında köyünde, konser versem asla usanmam. Çünkü o insanlar bizim insanlarımız" diyen Uğurlu, "Keşke dünyaya
cevap olarak, akıl tutulması yaşayan anarşinin bir numaralı destekçisi olan sözde süper güçlere inat Suriye ve Irak'ın her şehrinde, ve Türkmen Dağı'nın zirvesinde özgürlük konserleri verebilsem" diyor.
Serya Şahinler - Yeni Şafak