Balıklıgöl'de balık azaldı
Şanlıurfa’nın dünyaca ünlü kutsal mekanı olan Balıklıgöl’de (Halil-ür rahman gölü) balıklarının azalması Urfalıları endişelendiriyor. Urfalılar gölde balık yumurtalarını yiyen 2 Jaws olduğunu dile getirdi.
ABONE OLMehmet Kurt'un haberi
Son 6 aydır göldeki balık popülasyonunun azalması Urfalıları tedirgin ederken, gölde görülen 2 farklı balık yumurtaları yediği iddia edildi. Özellikle suyun durgun olduğu saatlerde ortaya çıkan göldeki balıklardan daha büyük ve daha farklı şekildeki balığın, balık ve yumurtaları ile beslendiğini, bunun sonucu olarak, göldeki balık sayısının gözle görülür bir biçimde azaldığını iddia etti.
Hızla azalan balıkların yavrusunu da göremediklerini aktaran göl çevresindeki esnaf, durumu Valilik ve Belediyeye bildirdiklerini ve geçen hafta görevlilerin köpek balığına benzer bir balığı zıpkınla itlaf edildiğini aktardı. Sabah saatlerinde ortaya çıkan ve dip balığı olduğu öğrenilen balık, göldeki diğer balıklara benzemediği dile getiren esnaf “Balıklıgöl’de yeterli görevli olmadığından özellikle dışarıdan gelen turistler balık ve yabancı madde atarak göle zarar veriyor.” diye konuştu.
Anavatanı Orta Asya olan bu balık türü dişsiz, kalın dudaklı ve 50 yıla kadar yaşam ömrü ile tanınan Aynalı Sazan balığı Balıklıgöl’de yaşayan tek balık türü. Başta balık yumurtası ve kurtçuk olmak üzere tohum, böcek gibi organik ve inorganik her türlü gıda ile beslenen bu balık türü; çevresinde bulunan diğer balıklara üreme şansı vermemesi ile de ünlüdür. Çok çabuk üreyen ve kültür balıkçılığında da tercih edilen bu türün Halil-ür Rahman Gölü’nde nasıl ortaya çıktığı veya kim tarafından göle atıldığı ise merak konusu.
Vatandaşlar “Balıklıgöl de GAP’taki tarlalar gibi olmasın. Sefa, cefaya dönüşmesin. Orada bir hazine vardı. Aşırı sulama ile çoraklaştı, ürün alınamaz duruma geldi. Burada da bir hazine var. Bakılmazsa, balıklar yok olursa burası da tıpkı Harran’ın akıbeti gibi olur. Yetkililerden duyarlılık bekliyoruz” dedi.
Dünyanın en büyük tek açık hava akvaryumu olan Balıklıgöl’e her gün yerli ve yabancı binlerce turist geliyor.
sanliurfa.com