Yeni medya düzeni

Haber 7’nin mobil uygulamaları yayında. Artık mobil cihazlarla habere ulaşabileceksiniz. Ayrıntılar aşağıda. Yeni medya üzerine paneller, internet sansürü, yeni medya ve etik… Birkaç söz…

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2011 17:05 GÜNCELLEME 02.06.2011 17:05 OKUR TEMSİLCİSİ
Yeni medya düzeni

MOBİL UYGULAMALAR

Uzun süredir ‘Ha bugün, ha yarın’ dediğimiz mobil uygulamalarımız nihayet kullanıma hazır. Haber 7 okurları iPhone ve iPad uygulamalarını indirerek Haber 7 farkını hissedecekler. Uygulamaları kullananlar aynı zamanda Kanal 7 ve Ülke TV’nin yayınlarını da izleyebilecekler. Sadece iPhone ve iPad için değil diğer mobil uygulamalar cihazlar da mobil sitemize yönlendirilecekler. Uygulamalarla ilgili bilgileri buradan alabilirsiniz. http://www.haber7.com/haber/20110531/iPhone-iPad-ve-mobil-uygulamalar.php Yakında android uygulaması ve Samsung kullanıcıları için uygulamalar da hazır olacak.

YENİ MEDYA DÜZENİ

Bu aralar internet ve sansür konuları sıkça tartışılıyor.02 Haziran Perşembe akşamı,   Gelişim Platformu Derneği ve Leon-İstanbul İnternet Yayıncılığı ve İletişim Danışmanlığı’nın düzenlediği “Yeni Medya Düzeni ve İnternet Medyası’nın Yeni Medya Düzeni İçerisindeki Yeri” konulu panelde olacağım. Yeni medyayı bu panelde konuşma fırsatımız olacak.

YENİ MEDYADA ETİK

Cumartesi günü de ‘Yeni Medyada Etik’ çalıştayı yapılacak. Çok istememe rağmen maalesef burada olamayacağım.

Yeni medyada etik tartışması yapılırken öncelikli konulardan biri yorumcu/kullanımcı/katılımcıların ürettikleri içeriklerin yayıncılar tarafından hangi kriterlerle değerlendirilmesi gerektiğine bir açıklık getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Mümkünse tüm internet yayıncıları aynı kriterlerle yorum yayınlasınlar. Bu çalıştayda haber sitelerinde yorum kriterleri çalışması yapılabilir.

Yeni medyadaki etik sorunlardan biri de yalan haberler. Yalan haberler çok hızlı dolaşıma giriyor. Haberi yayınlayan haberi düzeltse ya da yayından kaldırsa oradan alan diğer sitelerde olduğu şekliyle duruyor. Ya da daha sonra düzeltilen haberin ilk halini okuyanlar olay hakkında yanlış bilgilendirilmiş oluyor. Haberlerde yapılan düzeltmelerin net bir biçimde belirtilmesi, haberin silinmesi yerine doğrusunun yayınlanması gibi öneriler getirilebilir.

Bir de arşiv sorunu var. Suç işleyip cezasını çekmiş bir insanın pişmanlık duyduğu suçunun yıllar sonra kendisini takip etmesi hayatının tümüne etki etmesi nasıl değerlendirilmeli. Arşivlere erişimi engellemek tarihe müdahale midir? Geçmiş tarihli haberlerle ilgili de bir kurala ihtiyaç duyulduğuna inanıyorum.

İNTERNET VE SANSÜR

İnternet üzerine yapılan toplantıların ana maddesi ‘internet sansürü’ oluyor. Filtreleme ya da sansür, adı her ne olursa olsun bu işin devlet tarafından yapılmasını doğru bulmuyorum. Kurumlar ne kadar haklı nedenlere dayandırsa da, ki en güçlü argüman çocuk istismarı, devlet eliyle yapılacak filtreleme ileride farklı amaçlar için de kullanılabilir. Kurumlar neyin yanlış olduğunu ailelere anlatıp, nasıl önlem alacaklarını da gösterdikten sonra kenara çekilmeliler. Devlet ‘siz kendinizi koruyamazsınız, ben sizi koruyacağım’ dayatmacılığından vazgeçip ‘bu olayın sakıncaları şunlardır, korunma yöntemleri de bunlardır’ diyerek üzerine düşen görevi yapmış olur.

Doğrudan demokrasinin temelinde, Yunan site devletlerinde tüm yurttaşların toplanıp, görüşlerini belirttiği, herkesin söz söyleyebildiği (köleler, kadınlar vb hariç) bir uygulama vardır. Atina demokrasisi olarak da adlandırılan bu sistemde yurttaşlar yönetime doğrudan katılıyorlardı.

Jean Jacq Rousseau’nun “Eğer insanlar Tanrı olsaydı, kendilerini demokratik olarak yönetebilirlerdi” sözünü ve interneti bir arada düşününce, internetin demokrasi adına önemli bir araç olduğuna inanıyorum.

İnternet bireylere söz söyleme hakkı, yönetime sesini duyurma, siyasi kararları etkileme, organize olma gibi hakları tanıyor. Demokratik bir ülke için bu haktan vazgeçmemek lazım.

İhsan Aydın - Haber 7
ihsan.aydin@haber7.com
http://ihsanaydin.net/