66 yıl önce şenlikte gördü, kemençe ustası oldu

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordulu 80 yaşındaki Ali Özgül, çocukken şenlikte görüp maddi imkansızlıklar nedeniyle satın alamadığı kemençenin 66 yıldır üretimini yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2016 11:13 GÜNCELLEME 03.06.2016 11:13 KÜLTÜR
66 yıl önce şenlikte gördü, kemençe ustası oldu

Perşembe ilçesi Ekinciler Mahallesi'nde eşiyle yaşadığı evin bodrumunu atölyeye çeviren Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tutkuyla bağlı olduğu kemençeyi severek ürettiğini ve çaldığını söyledi.

Küçük yaşlardayken, köylerde kemençe çalanları hayranlıkla dinlediğini belirten Özgül, "Gençler her zaman heyecanlı olur. 14 yaşındayken güreş etkinliği oldu. Aşık Mehmet isimli kemençe çalan biri vardı. Kemençe eşliğinde türkü söylüyordu. Aslında birkaç kişi kemençe çalmıştı ama Aşık Mehmet'in çaldığı kemençe çok hoşuma gitti." dedi.

Özgül, şöyle devam etti:

"Kemençeyi çalan ustanın yürüyüşünden hareketlerine kadar izledim. Bütün hareketi hoşuma gitti. Daha sonrasında da nasıl kemençe bulurum diye arayışa girdim. O dönemde de yaşlısından gencine çok kişi kemençe meraklısıydı. Kemençe satan birine ulaştım. Ancak babamın maddi durumu iyi değildi. Kemençe aldım, parasını 15 gün sonra vermek üzere anlaştım. Bu kemençeyi de çalmak için kendi kendime uğraştım. Kemençeyi aldığım kişiyle 15 gün sonra buluştum ve satın almak için durumumun olmadığını söyledim. O gün o kemençeyi alamadığım için apartman kaybetmiş gibi üzüldüm."

Alamadığı kemençenin üretimini yapmak için kolları sıvadığını anlatan Özgül, babasının keser, testere gibi malzemelerini kullandığını kaydetti.

Kemençenin nasıl ve hangi ağaçtan yapıldığını araştırmaya başladığını ifade eden Özgül, "Bu konuda inat ettim. Kazma ve kürek gibi malzeme yapan bir ustadan da yardım aldım. O dönemde makine de yok. Ustanın yardımıyla kemençeyi yaptık." diye konuştu.

- "Evimin bodrumunu atölyeye çevirdim"

Ustası sayesinde öğrendiği kemençe yapımı için evinin bodrumunu atölyeye çevirdiğini dile getiren Özgül, atölyesinde, makine ve diğer aletler yardımıyla uzun yıllardır kemençe ürettiğini bildirdi.

İlk üretimlerinde zorluklar yaşadığını ancak zamanla işte ustalaştığını söyleyen Özgül, "Bu sırada inşaat işleriyle de uğraştım. Atölyeme gereken malzemeleri aldım. Burada kemençe yaptım ve sattım. Herkesin isteğine göre kemençe yapabiliyorum. Ordu'dan da Giresun'dan da kemençe satın alıyorlar." dedi.

Merakı da bulunduğu için üretim sırasında akort kısmıyla uğraşırken kemençe çalmayı öğrendiğini belirten Özgül, "Kemençeyi hem yapıyorum hem çalıyorum. Kemençeyi yaparken çalmasını da merak ettim. Her işimi kapsamlı olarak yaparım. Yaptığım kemençenin sağlam olması için tüm detaylarına bakıyorum." ifadelerini kullandı.

Özgül, nişan, düğün, sünnet gibi etkinliklerde kemençe çaldığını bildirdi.

Ali Özgül'ün üretim atölyesini gezen Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak ise bakanlıklarının başlattığı somut olmayan kültürel mirasların tespiti çalışmalarına değindi.

Bu kapsamda kentteki kültürel mirasların belirlenerek ulusal envantere kaydedildiğini dile getiren Toparlak, bölgenin önemli değerlerinin ön plana alınarak, bunlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK : AA