CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, fındıkta fiyat istikrarı olmadığı için üreticinin bahçesine, ürüne küstüğünü belirterek, kimse eskisi gibi bahçesinde bakım yapmadığı için her sene fındığın başka bir hastalıkla karşı karşıya kaldığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2017 19:48 GÜNCELLEME 15.07.2017 19:48 EKONOMİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

Altınordu ilçesinin Sırrıpaşa Caddesi'nde esnafı ziyaret eden ve sorunlarını dinleyen Torun, daha sonra gazetecilerin fındığa ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin fındık hasadının yaklaşmasına rağmen fiyat konusundaki belirsizliğin sürdüğünü belirtmesi üzerine Torun, hasada sayılı günler kalmasına rağmen üreticilerin sorunlarının giderilemediğini ileri sürdü. Torun, "Üretici adına en önemli sorun fiyat belirsizliği. Geçmiş sezonlarda olduğu gibi, üretici ürününü kaça satacağını bilmiyor. Serbest piyasa koşulları bu şartlarda üreticiyi mağdur ediyor." dedi.

Fındık üreticisinin sahipsiz olduğunu savunan Torun, "Maalesef üreticilerimiz kaderine terk edilmiştir. Her yıl olduğu gibi fındıkla ilgili herkes konuşuyor ama sorunlar bir türlü çözülmüyor. Biz artık konuşmanın yanında üreticiler adına somut adımların atılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Fındık üreticisinin mağduriyetinin son bulması gerektiğine dikkati çeken Torun, şöyle devam etti:

"Biz ürünümüzü kaça satacağımızı, alın terimizin ne kadar para edeceğini artık bilelim. 2009 yılında bu yana fındık serbest piyasaya bırakıldı. O günden bu yana fındık fiyatı bir türlü istikrar yakalayamadı. Fındıkta fiyat istikrarı olmadığı için üretici bahçesine, ürününe küstü. Kimse eskisi gibi bahçesinde bakım yapmadığı için her sene fındık başka bir hastalıkla karşı karşıya kalıyor."

- "Dönüm başı üretim 150'den 80 kilolara kadar indi"

Torun, sorunların çözümü noktasında çeşitli önerileri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Fındıkta fiyat çok önemli ve üreticinin alın terinin karşılığı mutlaka verilmeli. Bunun için de fındıkta fiyat aralığı belirlensin istiyoruz. Örneğin, 10 ile 15 lira arasında bir fiyat aralığı oluşsun. Üretici de 10 liranın altında fındık satmayacağını bilsin. Sonra insanlar durumuna baksın ve zamanı geldiğinde de ürününü pazara indirsin."

Fındıkta dönüm başı üretimin artırılması için üreticilere yeni teşviklerin verilmesi gerektiğini de belirten Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef son yıllarda dönüm başı üretim 150'den 80 kilolara kadar indi. Dönüm başı verimin yeniden artırılması için mutlaka çözüm bulunması lazım. Bahçelerde bu sene külleme hastalığı söz konusu. Bu hastalığın en başlıca sebebi bahçelere yeterince bakım yapılmamasıdır. Bunun da altında üreticinin sahipsiz bırakılması yatıyor."

Torun, fındık çeşitlerinin ıslah edilmesi ve daha yüksek verimli çeşitlerin dikilmesi gerektiğini de aktardı.

Bu önerilerin mutlaka dikkate alınması gerektiğine işaret eden Torun, şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer bunlar yapılmazsa maalesef üreticinin sorunları devam edecektir. Daha düne kadar dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye üretiyordu ancak bu rakam yüzde 65'e geriledi. Fındıktan 3,5 milyar doların üzerinde döviz elde ederken bu rakam 2 milyar dolara geriledi. Dolayısıyla kaybeden sadece üretici değil, hep birlikte kaybediyoruz."

KAYNAK : AA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR