Ordu'ya dadanan böcekler çiftçinin kabusu oldu! 200 bin nokta ilaçlandı
Ordu'da son iki yıldır yayın bir şekilde görülmeye başlayan kahverengi kokarca çiftçinin kabusu oldu. İl genlinde 200 bini aşkın noktaya ilaçlama çalışması yapıldığı öğrenildi.
ABONE OLOrdu'nun önemli geçim kaynağı olan fındık son iki yıldır il genelinde sıklıkla görülmeye başlayan kahverengi kokarca böceğinin tehdidi altında.
Kahverengi kokarca böceğine karşı 2023 yılında 40 bin farklı noktada ilaçlama çalışması yapılırken, 2024 yılı için ise 15 ilçede 280 bin nokta belirlendi.
Ekim ayında başlatılan ilaçlama çalışmaları kapsamında 200 bini aşkın noktada ilaçlama yapıldığı kaydedildi. Çalışmanın 10 gün içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.
"EYLEM PLANI HAZIRLANDI"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın Ordu'da son iki yıldır yaygın bir şekilde görüldüğünü, bu süreçte ciddi zararlar verdiğini kaydetti.
Kokarca ile son bir yıldır önemli bir mücadele yapıldığını aktaran Soydan, "Her şeye rağmen özellikle bahar döneminde o kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı." dedi.
"200 BİN NOKTADAİLAÇLAMA YAPILDI"
Yürütülen ilaçlama mücadelelerinin önemine değinen Soydan, "Bu mücadelelerin sonucunda 2024 yılında 200 binden fazla noktada ilaçlama yapıldı. Bu ilaçlama çalışmalarının yapıldığı noktalarda bu zararlının ciddi oranda imha olduğunu gördük. Kışlaklarını geçirmek için bekleyen kahverengi kokarcalar burada imha edildi, aslında bu dünyada örnek gösterilecek bir çalışma." diye konuştu.
ZARARIN EN AZA İNDRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Soydan, kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarının devam ettiğinin ancak bahar döneminde havaların ısınması ile yeniden bir mücadele yapılacağını kaydederek, şunları söyledi:
"İlaçlamama çalışmalarının son anlarına gelindi, en fazla 10 gün içerisinde kışlak mücadelesi bitmiş olacak. Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar hava ısınını yakaladığı zaman yani 17-18 derece hava ısısını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir. Tüm kurumlarımız popülasyonunun artmaması ve zararın en aza inmesi için seferber oldu ve ciddi bir mücadele yapılıyor."