Esed güçlerinin başına geçen yeni isim

Suriye'de şii güçlerin yeni komutanının Kasım Süleymani olduğu iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2014 10:51 GÜNCELLEME 15.12.2014 10:51 Ortadoğu
Esed güçlerinin başına geçen yeni isim

Halep'te Esad güç­le­ri­ne ve İran des­tek­li pa­ra­mi­li­ter Şi­i grup­la­ra kar­şı sa­va­şan mu­ha­lif­le­rin bil­dir­di­ği­ne gö­re İra­n’­ın özel ha­re­kat gü­cü olan Ku­düs Güç­le­ri ve ko­mu­ta­nı Ka­sım Sü­ley­ma­ni Esad ve Şi­i güç­le­ri ko­mu­ta et­ti­ği bil­di­ril­di.

BE­Rİ­C’­TE PU­SU KURDU

Geç­ti­ği­miz haf­ta Ha­le­p’­te­ki mu­ha­lif kay­nak­la­rın bil­dir­di­ği­ne gö­re Ha­lep mer­ke­ze bağ­lı Be­sic kö­yü ci­va­rın­da­ki iki mu­ha­lif bir­li­ğe pu­su ku­rul­du. Pu­su so­nu­cu yir­mi­nin üze­rin­de mu­ha­lif sa­vaş­çı ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.

SÜ­LEY­MA­Nİ­’NİN EM­Rİ

Be­ri­c’­te pu­su­da ha­yat­ta ka­lan mu­ha­lif­ler­den edi­ni­len bil­gi­ye gö­re pu­su­nun İra­n’­a bağ­lı Ku­düs Güç­le­ri­’n­ce ku­rul­du­ğu ve böl­ge ko­mu­ta­sı­nın da Ka­sım Sü­ley­ma­ni­’de ol­du­ğu öğ­re­nil­di. 

HA­NA­NO DA HE­DE­FİN­DE

Sü­ley­ma­ni­’nin yö­net­ti­ği Ku­düs Güç­le­ri ve pa­ra­mi­li­ter Şi­i grup­la­rın Ha­na­no böl­ge­sin­de de top­ye­kün bir ha­re­kat dü­zen­le­di­ği ve ba­zı böl­ge­le­ri ele ge­çir­di­ği mu­ha­lif kay­nak­lar­ca da doğ­ru­lan­dı.

MEK­TUP YA­YIN­LAN­DI

Ira­k’­ta mer­ke­zi hü­kü­me­te bağ­lı or­du ve pa­ra­mi­li­ter Şi­i grup­lar­la ope­ras­yon­lar dü­zen­le­yen Ka­sım Sü­ley­ma­ni­’nin Ha­le­p’­te ol­du­ğu­nu güç­len­di­ren bir di­ğer olay da Sü­ley­ma­ni­’nin he­sa­bın­da ya­yın­la­nan mek­tup.


Sü­ley­ma­ni bu ope­ras­yon­lar sı­ra­sın­da sos­yal med­ya he­sa­bın­dan İran di­ni li­de­ri Ha­ma­ne­y’­in Zeh­ra ve Nüb­bü­l’­de­ki pa­ra­mi­li­ter Şi­i güç­le­ri­ne gön­der­di­ği mek­tu­bu ya­yın­la­dı. Ha­ma­ney mek­tu­bun­da Ha­le­p’­te si­vil­le­ri kat­le­den güç­le­re kah­ra­man­lar di­ye ses­len­di.

GÖK­KU­ŞA­ĞI OPE­RAS­YO­NU

Sü­ley­ma­ni­’nin Ha­le­p’­te ol­du­ğu bil­gi­si ge­çil­di­ği sı­ra­da Zeh­ra ve Nüb­bül böl­ge­sin­de sı­kı­şan Esed ve İran des­tek­li pa­ra­mi­li­ter güç­ler “Gök­ku­şa­ğı­” adıy­la bir ope­ras­yon baş­lat­tı. Zeh­ra, Nüb­bül, Le­ra­mon, Han­de­rat , Bu­reyc ve Ha­na­no­’da sal­dı­rı­ya geç­ti­ler. 

Sü­ley­ma­ni­’nin da­ha ön­ce Su­ri­ye­’de Esed re­jim güç­le­ri, Hiz­bul­lah, Asa­ib Eh­lil Hak, Emel Şi­i Ha­re­ke­ti gi­bi pa­ra­mi­li­ter ör­güt­le­re ko­mu­ta et­ti­ği bi­li­ni­yor. Sü­ley­ma­ni­’nin bu ko­mu­ta­la­rın­dan Su­ri­ye­’de­ki en bi­li­ne­ni Ku­sayr sa­va­şı. Ku­sayr ku­şat­ma­sın­da da sız­ma ve top­lu ku­şat­ma sal­dı­rı­la­rı ile bi­li­nen Sü­ley­ma­ni­’nin Irak Curf Sah­r’­da da bu yön­te­mi iz­le­di­ği bi­li­ni­yor.

ESAD’­İN AKIL HOCASI

İra­n’­ın Ku­düs Güç­le­ri ko­mu­ta­nı ol­duk­tan son­ra Esead’ın am­ca­sı Rı­fat Esad ile ya­şa­dı­ğı so­run­lar­da ve Su­ri­ye Dev­ri­mi­’nin baş­la­ma­sı ile Lüb­nan Hiz­bul­la­h’­ının Su­ri­ye­’de Esad için sa­vaş­ma­sı­na ka­dar Esad’a yar­dım­cı olan Sü­ley­ma­ni­’nin Esa­d’ıin ‘a­kıl ho­ca­sı­’ ol­du­ğu da be­lir­ti­li­yor. (Vahdet)