Nusra Cephesi El Kaide'den ayrılıyor mu?

Suriye'deki muhalif gruplardan El Nusra örgütünün, El Kaide'den ayrılma kararı aldığı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2015 16:43 GÜNCELLEME 05.03.2015 16:45 Ortadoğu
Nusra Cephesi El Kaide'den ayrılıyor mu?

Suriye'de yönetime karşı savaşan Nusra Cephesi'nin El Kaide'den ayrılarak yeni bir oluşuma gideceği ve Esed rejiminin devirmek için Körfez desteğini arkasına almaya çalışacağı iddia ediliyor.

KÖRFEZDEN DESTEK ALMA HEDEFİ

El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi'nin, El Kaide'den ayrılarak yeni bir yapılanmaya gideceği iddia edildi. Grubun gireceği yeni yapılanmayla birlikte Beşar Esed rejimini devirmek için Körfez ülkelerinin desteğini almayı hedeflediği ileri sürülüyor. 

Reuters'ta yer alan habere göre, Nusra Cephesi'ne yakın kaynaklar, grupla ilişkileri iyi olan Katar'ın Nusra Cephesi'ne, El Kaide ile bağlarını koparma çağrısında bulunduğu ve bu sayede grubu destekleyebileceklerini aktarıyor. 

KOALİSYON SALDIRILARI

Bu adımla birlikte Nusra Cephesi'nin, zayıflatılmış bir muhalif grup olmaktan çıkıp, IŞİD'i alt edebilecek seviyeye gelecek bir yapı haline dönüşeceği savunuluyor. El Nusra Cephesi, ABD'nin başını çektiği koalisyonun IŞİD'e düzenlediği hava saldırılarının sık sık hedefi oluyor. Bu hava saldırılarının Nusra'ya bazı zayiatlar verdirdiği de belirtiliyor. Yeni yapılanmayla birlikte hava saldırıları baskısının da, grup üzerinden kalkmasının hedeflendiği söyleniyor. 

KATAR DESTEĞİ

Nusra Cephesi'nin El Kaide ile bağlarını koparmasının, Katar ve müttefiki olan Körfez ülkelerinin Beşar Esed rejimini devirmek için Nusra Cephesi'ne destek vermesinin önünü açacağı ifade ediliyor. Katarlı yetkililer bu iddialarla ilgili henüz herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

Yine Reuters'ın haberinde Katar ve bazı Körfez ülkelerinin istihbarat temsilcilerinin El Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed el Colani ile biraraya geldiği ve El Kaide'den ayrılmaları yönünde çağrıda bulunduğu iddiası da var. Körfez ülkelerinin El Kaide'den ayrılmalarının hemen ardından Nusra Cephesi'ne finansal yardım yapmayı teklif ettikleri de iddialar arasında.

Nusra Cephesi'nin yeni dönüşümle birlikte ismini de değiştireceği ve El Kaide ile bağlantısı olduğu imajını da ortadan kaldıracağı iddia ediliyor. İsim değiştirme sayesinde, BM Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü listesinde yer alan ve yaptırımların hedefi olan Nusra Cephesi'nin bu yaptırımlardan da kurtulabileceği savunuluyor. 

Haberde yer alan iddialara göre, bazı Nusra emirlerinin, bu duruma karşı çıkması nedeniyle, bu dönüşümün ertelenmek zorunda kaldığı söyleniyor. Ancak bu iddialarla ilgili ne El Nusra Cephesi'nden ne de ileri sürüldüğü gibi Katarlı veya Körfezli yetkililerden bir doğrulama ya da açıklama gelmedi.