''ABD Senatosu bizi ilgilendirmiyor''

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Senatosunun taleplerinin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2015 16:11 GÜNCELLEME 15.04.2015 16:11 Ortadoğu
''ABD Senatosu bizi ilgilendirmiyor''

Ruhani, Gilan eyaletinin Reşt kentinde kendisini karşılamaya gelenlere hitaben yaptığı konuşmada, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin, Kongre'ye "İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde sağlanması hedeflenen nihai anlaşmayı onama veya reddetme hakkı veren" tasarıyı kabul etmesine değinerek, "5+1 ülkeleri, ABD Kongresi ve Senatosu, ABD Başkanı ve herkes bilsin ki yaptırımlar sonlandırılmadan anlaşma olmayacak. ABD senatosunun ve bu ülkenin hainlerinin ne dedikleri, ABD Kongresinin ne istediği hükümetimizi de halkımızı da ilgilendirmiyor. Muhatabımız ne ABD Senatosudur ne de bu ülkenin kongresidir. Muhatabımız sadece 5+1 topluluğudur" ifadelerini kullandı.

Dışişleri bakan yardımcıları ve uzmanlar düzeyinde 21 Nisan'da yeniden başlayacak müzakerelerde ana gündemin "yaptırımların kaldırılması" konusu olacağını belirten Ruhani, "uzlaşma, diyalog ve mantık yolunu sürdüreceklerine" vurguda bulunarak, "Uzlaşı, iyi niyet ve saygımıza karşılık olarak biz de karşı taraftan saygı bekliyoruz" dedi.

Batılı ülkelere, "Sadece İran halkının yaptırımların kaldırılmasını istediğini mi sanıyorsunuz? Sizin şirketleriniz yaptırımların kaldırılmasını herkesten daha fazla istiyor" diye seslenen Ruhani, "Tüm Avrupa ve ABD'li şirketler, doğu ve batılı ülke yöneticileri, herkes nihai anlaşmanın sağlanmasını bekliyor. Bu anlaşma tüm dünyanın lehine olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan "5+1 ülkeleri", İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi de Kongre'ye İran'la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti.