Hizbullah lideri Nasrallah'tan Esed'e ret

Hizbullah lideri Nasrallah’ın, Kalamun operasyonuna komutan ve asker göndermek isteyen Esed’i reddettiği ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2015 16:52 GÜNCELLEME 11.05.2015 16:56 Ortadoğu
Hizbullah lideri Nasrallah'tan Esed'e ret

Abdurrahman KOÇ'un haberi...

Hizbullah’a yakın kaynaklara göre örgüt lideri Hasan Nasrallah, muhaliflerin ele geçirdiği stratejik Kalamun bölgesine gerçekleştirecekleri operasyon öncesinde bölgeye komutan ve asker göndermek isteyen Esed’i reddetti. Esed ordusunu şoka uğratan kararın militanların Esed askerlerine karşı ‘güvensizlik’ beslediği sebebiyle alındığı ifade edildi.
Söz konusu kaynak, Esed subayları ve Hizbullah komutanları arasında soğuk rüzgarlar estiğini, iki tarafta da ‘komuta’ karmaşası yaşandığını belirtti ve özellikle Hizbullah militanlarının Esed komutanlarından emir almak istemediklerini aktardı. 

Esed rejiminin ayakta durmasındaki en büyük etkenlerden biri olan Hizbullah'ın aldığı bu karar sonrası bölgedeki İran-Suriye ittifakının eskisi gibi olmayacağı, hatta bozulmalara gideceği yorumları yapıldı.

KALAMUN’DAKİ BOZGUNUN ETKİSİ BÜYÜK OLDU

Muhaliflerin kurduğu Fetih Ordusu’nun Kalamun’daki zaferinin ardından Esed ordusu içinde büyük çatlaklar meydana gelmişti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, stratejik bölgenin geri alınması için büyük bir operasyon yapacaklarını söylemiş ancak söz konusu operasyon yüzlerce Hizbullah militanının ölümüyle birlikte başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

ANLAŞMAZLIĞIN KÖKÜ DOĞU GUTA OPERASYONUNA DAYANIYOR

Esed ve Hizbullah arasındaki anlaşmazlıklar Kalamun bozgunu sonrası baş göstermiş gibi gözükse de aslında kökü 2013’teki olaya dayanıyor. Esed ordusu ve Hizbullah militanları, o yıl Doğu Guta’ya geniş bir operasyon başlatmış, ancak muhaliflerin başarılı pususu sonrası başarısız olmuştu. Operasyondaki en can alıcı gelişme ise Esed askerlerinin geri çekilme emri verilmeden kaçması ve Hizbullah militanlarını muhaliflerle baş başa bırakması olmuştu.

HİZBULLAH SUUDİ ARABİSTAN’A KARŞI KALAMUN’A GİRDİ

Hizbullah’ın Kalamun’a büyük bir operasyon başlatmasının ana sebebinin Yemen’de Husileri vuran Suudi Arabistan’a bir misilleme olduğu belirtildi. Kaynak, Suudi Arabistan’ın Husilere operasyon başlatmasından iki hafta sonra İran’dan gelen emirle Hizbullah’ın böyle bir girişimde bulunduğunu ifade etti.

KAYNAK : Haber7