Ortadoğu’da 30 yıl savaşları çıkabilir

Haşdi Şabi’nin Irak Meclisi tarafından resmiyet kazandırıldığını belirten uzmanlar, Ortadoğu’nun uzun soluklu bir savaşa sürüklendiğini ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 29.11.2016 08:14 GÜNCELLEME 29.11.2016 08:14 Ortadoğu
Ortadoğu’da 30 yıl savaşları çıkabilir

İran tarafından desteklenen terörist grup Haşdi Şabi'nin Irak Meclisi kararıyla ordunun bir parçası olarak resmiyet kazanması, Ortadoğu'da kaosa zemin hazırlıyor. Ortadoğu'nun uzun soluklu bir savaşa sürüklendiğini belirten uzmanlar, Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından bölgede yaşanacak değişim, resmiyet kazandırılan Haşdi Şabi'yi ve ABD'nin Ortadoğu'daki kaos yaratma çalışmaları hakkında Yeni Şafak'a açıklamalar yaptıç

MUSUL'DA ETNİK TEMİZLİK YAPILABİLİR

Musul'un DEAŞ'tan temizlendiği zaman bölgede yaşanabilecek durumla ilgili açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Musul çok stratejik ve büyük bir şehir. Musul'a harekatın bugüne kadar gecikmiş olması da bununla alakalı. Musul ve Halep, Suriye ve Irak'taki savaşın belirleyicisi durumunda. Şayet Musul'da bir katliam olursa, bölge uzun müddet durulmaz. Ancak dengeli ve adil bir yönetim kurulursa, etnik-mezhebi temizlik yapılmazsa tüm bölge için bir ümit ışığı doğabilir. Tek temennimiz bu" dedi.

İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE DÖNÜŞÜYOR

Ortadoğu'da tehlike uyandırmaya başlayan Haşdi Şabi tehlikesini değerlendiren Tomar, Selefi akımların radikalleşerek El-Kaide, DEAŞ benzeri örgütlere dönüşmesi ve yaptıkları insanlık dışı hareketlerin karşısında bu sefer de Haşdi Şabi adı verilen radikal Şii milisler ortaya çıkıyor. Bölge devletlerinin desteğine büyük güçler de ilave olunca Ortadoğu içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Tel Afer ve Musul'da yapılacak etnik ve mezhebi katliamlar Ortadoğu'da '30 Yıl Savaşlarına' yol açabilir" diye konuştu.

MUSUL'U KİM YÖNETECEK?

“Ortadoğu için beklediğimiz korku, oluşabilecek uzun soluklu mezhep savaşları" diyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş, “Mezhep çatışması Irak'ın bölünmesine yol açabilir. Bölgede çok sayıda örgüt bulunuyor. Bunlara ilave olarak dış güçlerinde baskıları arttığında ortaya çıkacak çatışma ortamında uzun soluklu savaşların meydana gelmesine yol açabilir. Bugünün önemli sorusu Musul DEAŞ'tan temizlendiğinde bölgeyi kim yönetecek. Irak ordusunun gücü yetmediği için İran destekli Haşdi Şabi'ye resmiyet kazandırdı. Yaşanan bu gelişme gölgedeki katliamları tetikleyecek" ifadelerini kullandı. DEAŞ'ın Musul'dan temizlendikten sonra bölgedeki etnik ve mezhebi fay hatlarını yeniden harekete geçireceğini kaydeden Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen, “Demografik yapının değişmesiyle birlikte Irak'ta parçalanmalar yaşanabilir" dedi.

YENİŞAFAK