IKBY’den Irak hükümetine ve BM’ye çağrı!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), uçuş yasağı sonrası Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak merkezi yönetimine seslenerek, kararın bir an önce iptal edilmesini istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2017 11:20 GÜNCELLEME 30.09.2017 11:30 Ortadoğu
IKBY’den Irak hükümetine ve BM’ye çağrı!

Bağdat yönetimi, IKBY tarafından düzenlenen gayrimeşru referandumun ardından Kuzey Irak'a uçuş yapan yabancı havayollarının uçuşlarının askıya alınacağını duyurmuştu. Başta Türkiye olmak üzere Katar, Lübnan, Mısır ve İran, merkezi hükümetinin aldığı bu karara uyarak Kuzey Irak'a yapılacak seferleri durdurma karar almıştı. Yasak dün saat 18.00'den itibaren yürürlüğe girmişti.

İPTAL ÇAĞRISI YAPTILAR

Tüm bu gelişmelerin ardından bugün Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Erbil merkezli Rudaw haber ajansı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Bağdat’ın uçuş yasağının toplumu cezalandırmak anlamına geldiğini iddia ederek, Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak’tan kararın bir an önce iptal edilmesi için çağrıda bulunduğunu duyurdu.

IKBY Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Bağdat bu kararla anayasayı bir kez daha çiğnemiştir. Bu Kürdistan halkı ve toplumunu cezalandırmaktır. Kürdistan Bölgesi’ndeki havaalanları bugüne kadar Irak’ın belirlediği yasalara uydu."

Gayrimeşru referandum karşısında Irak hükümetinin aldığı kararın "siyasi" olduğunu söyleyen Sözcü, "Bu tamamen siyasi bir karardır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, toplumu cezalandıran bu kararın iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak Hükümeti’ne çağrıda bulunuyor" dedi.

KAYNAK : Haber7