Suriye'de tansiyon yine yükseldi: 1 ölü

Suriye'nin Humus kentindeki protesto gösterisinde, Suriyeli güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.

ABONE OL
GİRİŞ 13.05.2011 19:04 GÜNCELLEME 13.05.2011 19:04 Ortadoğu
Suriye'de tansiyon yine yükseldi: 1 ölü

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açmayacağı güvencesini vermesine rağmen Daraa'da da askerler Cuma namazından sonra toplanan yönetim karşıtı göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi açtı. Güvenlik güçlerinin binlerce göstericiyi dağıtmak için havaya makineli tüfeklerle ateş ettiği öğrenildi. Daraa'da süren 10 günlük askeri operasyon geçen hafta bitmişti. 2 aydır süren gösterilerin merkezi haline gelen Daraa'da, Esad protestoları kanlı bir biçimde bastırmaya çalışması sonucu pek çok kişi öldü ve yaralandı.

Beşar Esad'ın başdanışmanı Buthayna Şaban, dün muhalefet lideri El Hüseyin'i aramış, göstericilere ateş edilmemesine yönelik başkanlık emri çıktığını ve kim bu kurala uymazsa cezasını çekeceğini söylemişti. Şaban ayrıca, Suriye'deki krizi bitirmek için önümüzdeki hafta görüşmelere devam edeceğini belirtmişti.

Yönetimin Tunus ve Mısır'daki yöneticileri deviren ayaklanmalardan etkilenen gösterilere yönelik ülke çapındaki baskısı, insan hakları savunucularının bildirdiğine göre şimdiye kadar yaklaşık 850 kişinin ölmesine, en az 8 bin kişinin tutuklanmasına yol açtı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nedim Huri, pek çok eylemcinin saklandığını, dışarı çıkan insanların ise vurulduğunu ve gözaltına alındığını söyledi. Huri, "Sadece eylemcilerin ve göstericilerin gözaltına alındığını değil, ailelerinin de tutuklandığını görüyoruz. Eylemciler direniş göstermek için saklanmaya başladı" dedi.

İHA