Mısır'da 60 yıl sonra bir ilk yaşandı

Müslüman Kardeşler Örgütü, 60 yıl aradan sonra Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden kurduğu genel merkez binasını törenlerle açtı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2011 03:40 GÜNCELLEME 22.05.2011 03:40 Ortadoğu
Mısır'da 60 yıl sonra bir ilk yaşandı

Mısır'da 1940'lı yılların başından itibaren faaliyetlerine kontrollü bir şekilde izin verilen Müslüman Kardeşler, daha önce Kahire'nin Menyel semtinde bir apartman dairesini genel merkez ve irtibat bürosu olarak kullanıyordu. Mübarek'in istifası ile sonuçlanan 25 Ocak'taki halk ayaklanmasına kadar siyasi faaliyetleri kısıtlanan örgüt, Mukattam bölgesinde aldığı 7 katlı genel merkez binasının bugün törenle açılışını yaptı.

Açılış kurdelesini, Müslüman Kardeşler Örgütü Yürütme Konseyi Rehberi Muhammed Bedi kesti. Açılış sırasında dualar edildi, davetlilere ikramda bulunuldu.

Genel merkez binasının açılış törenine başta Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa olmak üzere, çeşitli siyasi parti liderleri, akademisyenler, işadamları ile Türkiye, Malezya, Somali, Ürdün ve Nijerya'dan gelen politikacılar katıldı.

Saadet Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez ile Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de törene katılanlar arasında yer aldı.

Bitmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşler'in gelecekte ülkede etkin rol oynayacağını söyledi. Asiltürk de açılışa davetli olarak geldiklerini, Müslüman Kardeşler'in uzun bir aradan sonra genel merkezine kavuşmasının güzel olduğunu ifade etti.

Törenin sonunda kürsüye gelen Müslüman Kardeşler Örgütü Yürütme Konseyi Rehberi Muhammed Bedi, genel merkeze kavuştukları için şükrettiklerini, "hedeflerinin İslam referanslı sivil bir devlet olduğunu" söyledi. Mısır devriminde herkesin payı olduğunun altını çizen Bedi, "Bu genel merkez, Mısır'da yaşayan herkesin genel merkezidir" diye konuştu.

Müslüman Kardeşler, 1928'de Mısır'da doktrini "tevhid" (Tanrının birliği) fikrine dayanan Hasan El Benna tarafından kuruldu. Müslüman Kardeşler, 1940'lı yıllarda, Başbakan Mahmud Fehmi El Nokraşi'nin 1948'de öldürülmesi dahil çeşitli eylemlerin ardından ağır baskıya uğradı.

Mısır lideri Cemal Abdülnasır, kendisine yönelik bir suikast girişiminin ardından 1954 ve 1970 arasında harekete çok sert darbe vurdu, binlerce üyesi tutuklandı. Nasır'dan sonra cumhurbaşkanı olan Enver Sedat, 1971'de hapisteki Müslüman Kardeşler üyelerini serbest bıraktı ve genel af ilan etti.

Enver Sedat, siyasi yön değişimini ve İsrail ile anlaşmalarını tepkiyle karşılayan Müslüman Kardeşler'in aşırılık yanlısı eski mensuplarının düzenlediği suikast sonucu öldü. Sedat'ın öldürülmesinin ardından cumhurbaşkanı olan Hüsnü Mübarek, örgütün siyasi parti kurmasına müsaade etmedi.

AA