Kuzey Irak'taki gerginlik 'kıskançlık'tan!
Irak'ta kuzeydeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile Maliki'nin liderliğindeki Bağdat Yönetimi arasındaki çatışma büyüyor. Irak Türkmen Cephesi Eski Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, bölgedeki gelişmeleri Haber7'ye değerlendirdi.
ABONE OLBetül Yurtseven'in haberi
- Kuzey Irak'ta neler oluyor?
- Bağdat ile Erbil arasındaki gerginliğin asıl sebebi ne?
- Türkmenler gelişmelere nasıl bakıyor?
Türkmenler'in önemli ismi Ahmet Muratlı Haber7'ye anlattı...
Arap Baharı, uzun zamandır Ortadoğu'yu kasıp kavuruyor. Arap ülkelerinde güç dengeleri değişirken, Türkiye de her geçen gün bölge üzerindeki gücünü artırıyor. Ahmet Muratlı'ya göre, Türkiye'nin bölgedeki yeni gücünün, Irak Başbakanı Nuri el Maliki yönetimi tarafından hoş karşılanmıyor.
Suriye'deki Esed rejimine karşı Türkiye'nin muhalifleri desteklemesi, Irak'ı rahatsız eden nedenlerin başında geliyor. Muratlı, Maliki'nin muhalefetteyken Suriye'de kalmış olduğunu vurguluyor. Maliki, Beşşar Esed ile uzun yıllardır ittifak halinde. Ayrıca Şii'lerin yoğunlukta olduğu güneyde, Esed yönetimi güçlü bir sempatiye sahip.
Kuzey Irak'taki Barzani yönetimi, uzun zamandır Türkiye ile ticari işbirliği içinde. Türkiye'nin Irak sınırı sayesinde yoğun bir ticaretin yaşandığı bölge, gittikçe gelişen bir ekonomik düzene oturdu. Muratlı, Irak'taki istikrarlı tek bölgenin 'Erbil' olduğunu belirtti.
Muratlı, Osmanlı'dan sonra kurulan ve hiçbir zaman istikrar yakalayamayan Irak'ta, şu ana kadar başa gelmiş hiçbir yönetimin halkı kucaklayamadığına dikkat çekiyor. 80'li yıllarda süren İran ile savaş, Kuveyt'in İşgali, Körfez Savaşı ve en sonunda da ABD müdahalesi sonucu, Irak hiçbir zaman huzuru bulamadı. İç ve dış huzursuzlukların kuzeyde isyanlara neden olduğunu belirten Muratlı'ya göre, Barzani'nin Irak yönetiminin gözündeki en büyük suçu Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak.
'Maliki yönetimi Türk malının Irak'a geçmesini istemiyor. Bu yüzden Barzani'ye diş biliyorlar. Ortadoğu'daki petrol dengesi sürekli değişim halinde. Asıl kavga ise 'doğalgaz' etrafında dönüyor. En büyük kavga 'Kerkük'. Barzani, Kerkük'ü kendi yönetimine katmaya çalışıyor. Bütün bunlar bölgedeki dengeleri sarsıyor. Türkiye'nin Esed'e karşı çıkması, Irak'ın onaylamadığı bir davranış. Daha da onaylanmayan, Türkiye'nin mültecilere kapılarını açması. Halbuki Türkiye Körfez krizinde de mültecilere sahip çıkmıştı, ülkeye kabul etmişti. Türkiye'nin bölgesel meselelere müdahale etmesi, Maliki yönetiminde kıskançlığa neden oluyor. Bunun nedenleri arasında tabii etnik ve mezhepsel bir taraf da var. Güney Irak'ta Şii hakimiyeti söz konusu.'
Barzani'nin bölgedeki rolünün bölücü terör örgütü PKK'yı da rahatsız ettiğini söyleyen Ahmet Muratlı, Barzani'nin nüfuzunun artmasının törer örgütünün aleyhine olduğunu vurguladı. Bölgedeki istikrarsızlığı daha da artıracağı için Barzani silahlı mücadeleyi, dolayısıyla PKK'yı desteklemiyor.