Peygamberimiz Ramazan'da neler yapardı?
Ramazan'ı idrak ettiğimiz şu günlerde, Peygamber Efendimiz'in bu ayda yaptıklarını hayatımızda tatbik etmek için onları bilmek gerekir. İşte efendimizin Ramazan'da yaptığı güzel şeyler...
ABONE OLPeygamberimiz sahur ve iftarda ne yer, neler yapar, ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu. İşte hadisler ışığında, sahabelerin gözlemleriyle, Hz. Muhammed (sav)’in Ramazan’ı…
Allah'ın resulü efendimiz (sav) hayatı boyunce hep sosyal bir insan olmuştur. Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı.
Allah Resulü, diğer müminleri de hasta ve akraba ziyaretlerine teşvik ederdi. Özellikle Ramazan ayında fakirlere yapılacak yardım, fitre ve zekat konularında tavsiyelerde bulunurdu…
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.
Taş Ashabı olarak geçen “Ehl-i Suffe”ye mensup Ebu Hüreyre (r.a.) aktardığına göre, Allah Resulü eti çok severdi. Ebu Hüreyre’nin hadislerinden alınan bilgilere göre, Resulullah bulamadığı için eti ve ekmeği hiç bir arada yiyemedi. Ayrıca yine aynı rivayetlerde dönemin şartları anlatılırken, sahabenin Cuma günlerini iple çektiği, çünkü yaşlı bir kadının Cuma günleri pazı türü otları toplayarak, yağsız bir yemek pişirip dağıttığı aktarılıyor.
Riyazü-s Salihin adlı hadis kitabında yer alan bir hadiste de Resulullah (sav) müminlere nasıl yemek yenilmesi gerektiğini anlatırken özetle, “Mide üçe ayrılmalı: bir bölümü yemek, bir bölümü su için olmalı. Son bölüm ise boş kalmalı” diyor.
Başka bir güzel sözde ise, “İnsan kalbi, tarladaki ekin gibidir. Yemek, yağmur gibidir. Fazla su, ekini kuruttuğu gibi, fazla gıda kalbi öldürür.” deniliyor.
Peygamberimiz, Ramazan ayında ibadetlerini de aşırı arttırmazdı. Teravih namazlarını yalnız veya cemaatle kılardı. Ramazan ayının son on gününde ise evinin ahalisini gece ibadeti için uyandırırdı.
Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti. İftar ve sahurlarda, bolluk içinde ziyafetler tertip edilen günümüzde, iyibilgi olarak, bu işin sağlık yönünü de hatırlatıyoruz.