Ramazan'da sıcak havalar soğuk tatlılara ilgiyi artırdı
Sıcaklığın 40 derecenin üstünde yaşandığı Diyarbakır'da Ramazan ayında hazmı zor olan yağlı, şerbetli tatlılar yerine kurutulmuş gıdalarla hazırlanan hoşaflar tercih ediliyor.
ABONE OLBu yıl Ramazan ayının Diyarbakır'ın en sıcak günlerine denk gelmesi nedeniyle iftar sofralarında hazmı zor yiyecek ve tatlılar pek yer almıyor.
Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine, büyük bir özenle kurutulmuş meyvelerden hazırlanan ve soğuk tüketilen hoşaflar sıcak yaz günlerindeki iftar sofralarının göz bebeği oldu.
Kurutulmuş meyvelerin şekerli su ile kaynatılması ile hazırlanan hoşaf, yaz sıcaklarında hem serinletiyor, hem de vücudun su ihtiyacını karşılıyor.
Diyarbakır'da özellikle tarihi Sur ilçesinde bulunan çarşılarda, hoşaf yapımında kullanılan kurutulmuş kayısı, elma, incir, dut ve üzüm satılıyor.
Ramazan ayında esnaf özellikle tezgahlarında kilosu yaklaşık olarak 5 ile 7 liradan satılan kurutulmuş meyvelere daha çok yer vermeye başladı. Tezgahlarda kuru kayısı, dut, elma, üzüm bolluğu yaşanıyor.
Yemeklerden sonra ya da yemekle beraber tüketilen hoşafın yapımında kullanılan malzemeleri almak için Diyarbakırlılar tarihi ilçede bulunan çarşılara ilgiyi artırdı.
BOL VİTAMİN İÇERİYOR
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kompostonun taze meyve ile yapıldığını ve daha az şekerli olduğu, hoşafın ise kuru meyvelerle hazırlandığını ve daha şekerli olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda pekmez ile hazırlanan hoşafın şekerli suda kaynatılarak yapıldığını kaydeden Çelik, hoşafın bol karbonhidrat, vitamin ve meyvelerle yapıldığı için doğası gereği mineral içerdiğini anlattı.
Hoşafın hafif ve yağsız bir tatlı olduğunu ifade eden Çelik, şöyle dedi:
''Sıcak yaz günlerinde iftar sofralarında sindirimi kolay olan hoşafları öneriyoruz. Meyvelerle hazırlandığı için bol vitamin içeriyor. Hoşaf ağır bir tatlı değil. İnsanlar Ramazan ayında kolaylıkla tüketebilir. Serin içildiğinde serinlik ve sıvı sağlar. Ayrıca, sulu olduğu için sıvı ihtiyacını bir kısımı da giderir. Ancak içerdiği şekerden dolayı aşırı içildiğinde kilo alımına neden olur. Her çeşit meyve ile yapılıyor. Kimi zaman karanfil gibi baharatlar da içine atılıyor. Hoşaflar yüksek protein içermediği için buzdolaplarında kolaylıkla saklanabilir. Yani birkaç gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Hatta mide ülseri olan hastalara komposto ve hoşafı öneriyoruz. İçerisindeki vitamin değerli ile vücudumuzu korur.''
MEYAN ŞERBETİ
Öte yandan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle yaz aylarında daha çok tüketilen meyan şerbetine olan ilgi Ramazan ayında daha da arttı.
Cadde ve sokaklarda kurulan tezgahlarda satılan meyan şerbeti bardağı 50 kuruşa, 1 litresi 2 liraya satılıyor. Orucunu açmak isteyen Diyarbakırlılar, iftar saatine yakın meyan kökünden yapılan şerbeti alıyor.
Halk arasında kolanın hammaddesi olarak da adlandırılan meyan şerbeti, bölgede iftar sofralarında vazgeçilmez içecek arasında yer alıyor.