Kalkavan: Kadir Gecesi umrede olmak var

Ünlü işadamı İhsan Kalkavan, Ramazan'ı nasıl geçirdiğini anlattı. Kalkavan, "Oruçla aram iyi, keyfini çıkarırım. Ramazan'ın son haftasını umrede yaşarım" dedi. Kalkavan'ın Ramazan'ın en sevdiği yanı:

ABONE OL
GİRİŞ 15.08.2011 10:26 GÜNCELLEME 15.08.2011 10:26 ORUÇ
Kalkavan: Kadir Gecesi umrede olmak var

1) Ramazan’da sizi en çok ne heyecanlandırır?

Ramazan’da sadece oruç meselesi değil, teravihinden tutunuz, sahuru, iftarı bütün güzellikleri heyecan verici. Ramazan’ın şurası güzel burası heyecanlı diyemem. Beni yine de heyecanlandıran meselelerden biri, ben her yıl Kadir Umresi’ne giderim. Ramazan ayının 25-30’u arası. Ramazan’ın başladığı ilk günden itibaren bunu heyecanla yaşarım. Bunun dışında İstanbul’da Ramazan’ı yaşayan insanlar olarak da çok şanslıyız.

2) Oruç size ne ifade eder?

Oruç bana ibadeti, sabrı ifade eder.

3) Ramazan’ı en çok nerede yaşamak isterdiniz?

Ramazan’ı esas İstanbul’da, bir bölümünde de Mekke ve Medine’de olmak isterim. Zaten bu şekilde de yaşıyorum, Allah’ın izniyle.

4) Ramazan’da özellikle yapmaya çalıştığınız şey nedir?

İbadetimi hakkıyla yapmaya dikkat ediyorum. İbadetin faziletinden mümkün olduğu kadar istifade etmek istiyorum. Teravihleri kaçırmamaya çalışıyorum.

5) Oruçluyken en çok canınızın çektiği şey nedir?

Oruçla aram o kadar iyi ki, hakikaten orucun keyfini yaşıyorum. Ben oruçluyken ‘Susadım musadım’ diye bir şey aklıma gelmiyor, çok da kolay geçiyor.

6) İftar menünüzde olmazsa olmazınız nedir?

Eskiden pide çok arzu ederdim, bu sene biraz kilo gördüm kendimde. Ekmeği de kestim, tatlıyı da. Yani pide ve tatlı olmazsa olmazımdı Ramazanlarda. Ben bunları kestim. Öyle de mutluyum.

7) Ramazan’dan sonra Ramazan’a has hangi alışkanlıklarınızın devam etmesini isterdiniz?

İbadetlerimi aynı keyifle yapmak isterim. Ramazan’da kılınan namazın bile ayrı bir havası oluyor.

8) Anneniz, babanız veya kardeşlerinizle unutamadığınız bir Ramazan hatırasını anlatabilir misiniz?

Biz Ramazan’da sahura pek kaldırılmazdık. Bundan dolayı birçok kez sahura kalkmadan, evden kaçarak oruç tutmaya çalıştım. Çok zayıf olduğum için diğer kardeşlerimi kaldırırlardı, beni kaldırmazlardı.

9) Oruca ilk ne zaman başladınız?

Oruç tutmaya 7-8 yaşlarında başladım. Allah’a şükür o zamandan beri tutuyorum. O yaşlarda iftar ve sahur masasına aldıkları günler benim için unutulmazdı.

10) Ramazan için özel alışveriş yapar mısınız? Neler alırsınız?

Ramazan’a özel alışveriş yapamıyorum, ne bulursam onu yiyorum. Bu akşam şu olsun, bu olsun derdim de yok. Soğan ekmekle de iftarımı çok keyifli yaparım. Başka zaman beğenmeyebilirim. Kuru simit bile Ramazan’da çok güzel gelir bana.

BUGÜN