İmsak vakti ezan okunurken su içilir mi?
İmsak vakti girmek üzere... Tam bir bardak suyu kafanıza diktiniz ki hoca ezan okumaya başladı. Siz suyunuzu içmeye devam ettiniz. Bu oruç geçerli midir?
ABONE OLMilliyet Gazetesi yazarı Süleyman Ateş'in gazetedeki Ramazan Sohbetleri köşesinde bir okurun sorusuna verdiği cevap:
Hocam Samsun'da oturuyorum. Bu akşamın imsak vakti saat 03:19 idi. Ben sahurumu yapmış tam suyumu içecektim ki sabah ezanı okundu. Benim saatim 03:17 idi. Ezan yeni başlamıştı ki ben 1 bardak su içtim. Bu orucum geçerli midir? Hoca ezanı erken okumuş ise kabahat onun mudur, benim midir? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygılarımla, Gökhan ZEMHERİ
CEVAP: Bakara 187. âyet, Oruca başlama vaktini belirlemiştir. O da siyah ipliğin beyaz iplikten ayırdedileceği zamandır. Yahut gecenin karanlığının, aydınlıktan ayrıldığı, yani ortalığın iyice ağarıp kentin veya köyün evlerinin, yollarının besbelli olacağı zamandır. İslam âleminde ihtiyat prensibini öne çeken fıkıh bilginleri, oruca başlama vaktini tan yeri ağarmasının ilk anına çekmişler, böylece tanyeri ağarmasıyla güneş doğması arasında iki saatlik bir zaman bırakmışlardır. Aslında oruca başlama vakti bu kadar erken değildir. Başlama vaktini, atılan okun yerinin görünebileceği zaman olarak açıklayan din âlimleri vardır. Erken ezan okunması, sahur yemeğini yemeğe engel değildir. Çünkü Peygamberimiz, ezanı erken okuyan Bilal için halka: "Ne Bilâl'in ezânı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun, ne de ufkun bu şekilde (dikeyine) yayılan beyazlığı sizi aldatıp sahur yemeğinizden alıkoysun. Işık bu şekilde (yatayına) yayılıncaya dek yiyiniz!" buyurmuştur (Buhârî. Ezân: 13, Savm: 17, Talâk). Hz. Ömer, Huzeyfe, İbn Abbâs, Talk ibn Alî, Ata ibn Ebî Rabâh, A'meş gibi bazı sahâbî ve tabiîlere göre oruca başlama vakti (imsak) sabahleyin yolların, dağların tepelerinin belli olacağı zamandır.
Özetle sizin orucunuz tamdır. Erken ezan okunmuş olması, sizin orucunuza zarar vermez.