Aldığı devlet desteğiyle 70 tonun üzerinde muz üretiyor!

Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde yaşayan Mustafa Güvel, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na başvurarak aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle yıllık 70 tonun üzerinde muz üretiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2024 17:06 GÜNCELLEME 27.10.2024 17:26 ÜLKE'DE BUGÜN
Aldığı devlet desteğiyle 70 tonun üzerinde muz üretiyor!

Antalya'da gördüğü muz seralarından etkilenen Mustafa Güvel, memleketi Osmaniye'de de muz serası kurmak için harekete geçti. 

DEVLETTEN YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ ALDI

Bu kapsamda çeşitli araştırmalar yaparak projesini şekillendiren Güvel, arazisinde kuracağı sera için 2021'de Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na başvurdu.

Projesi kabul edilen Güvel, yüzde 50 hibe desteği alarak kurduğu 9 dekarlık serada muz üretiyor. 

YILLIK 70 TONUN ÜZERİNDE ÜRÜN ALINIYOR

Yıllık 70 tonun üzerinde ürün aldığını söyleyen Güvel, serasını iki katına çıkarmak ve yurt dışına ihracat yapmayı hedefliyor. 

Mustafa Güvel, çiftçi bir aileden geldiğini ve toprakla uğraşmayı sevdiğini anlattı.

"DANIŞMANLARIMIZIN OLMASI SAYESİNDE BÖYLE BİR SERAYI KURABİLDİK"

Antalya'da gördüğü seralardan etkilenerek devlet desteğiyle başladığı muz üretimini severek sürdürdüğünü belirten Güvel, şöyle konuştu:

"Bu serayı yüzde 50 hibeyle kurdum. Sadece hibe desteğini almamız değil, konuyla ilgili danışmanlarımızın olması sayesinde de böyle bir serayı kurabildik. Şu an seramız 9 dekarlık bir alanda. Yıllık yaklaşık 72 tonluk muz üretimimiz var. İlk satışları Adana'da toptancılara yaptık. Kendi soğuk hava depomuzu kurduktan sonra bölgedeki marketlere vermeye başladık."

Mustafa Güvel, mimarlık mesleğinin yanı sıra çiftçiliği de aynı anda yürüttüğünü dile getirdi.

"MUZ KURUSU YURT DIŞINDA OLDUKÇA POPÜLER"

Hedeflerinin daha fazla alanda üretim yapmak olduğunu kaydeden Güvel, "Asıl hedefim gelecek yıl serayı 20 dekara çıkarmak ve soğuk hava deposunu büyütmek. Onun dışında muz kurusu yurt dışında oldukça popüler. Muz kurutma makinesi alıp muzu dilimleyip kurutarak Rusya ve Orta Doğu ülkelerine gönderme planım var." şeklinde konuştu. 

KAYNAK : AA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR