Otomotiv eylemlerinde kimin parmağı var?

Renault, TOFAŞ, FORD ve yan sanayi üretim firmalarının çalışanlarının peş peşe eylem yapması otomotiv sektörüne ağır darbe vurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2015 13:44 GÜNCELLEME 21.05.2015 13:44 Otogündem
Otomotiv eylemlerinde kimin parmağı var?

2015 yılında rekor üstüne rekor kıran sektörde yaşananlar, otomotiv sektörüne ağır darbe vurmaya devam ediyor. 

Domino etkisi yaratan eylemlerin işveren ve ülke ekonomisi adına maddi hasarı her geçen gün daha da artıyor. 

İşveren ile sorunları olmadığını belirten eylemciler, artık diğer işletmelerde yapılan anlaşmaların ve hakların kendilerine de tanınmasını istediklerini ve ayrıca Türk Metal Sendikası ile anlaşmalarının iptal olmasını istediklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da konuyla ilgili “eylemlerin zamanı manidar gerekli incelemeleri başlattık” açıklaması kafalarda soru işaretlerinin artmasına neden oldu.
Daha önce gezi olaylarında karşılaştığımız ‘Faiz Lobisi’nin bu sefer benzer bir sebepten dolayı ‘Kur Lobisi’ adı altında operasyon için düğmeye mi basıldı sorusu sorulmasına sebebiyet verdi.

Yaşanan sürecin perde arkasını ekonomist İbrahim Kahveci Ülke Haber’e değerlendirdi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kahveci, “zamanında Devrim otomobillerine ve Rahmetli Erbakan’ın Gümüş Motor’una kimler müdahale ettiyse şu an yaşananlarda da onların parmağı olabilir. “

Otomotiv son dönemde her ne kadar Türkiye’nin ihracat rekorları kıran, lokomotif sektörü olsa da bir o kadar da ithalatını en çok yaptığımız sektörlerden birisi. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın zamanı manidar bulmasını da buna bağlıyorum. Çünkü kur oranlarının yüksek olması birilerinin iştahını kabartmış olabilir. 

“GEÇMİŞTE UZEL’İ İFLAS ETTİRENLER BAŞROLDE”

Geçmişte yaşanan olaylardan ders alınsaydı bugün bunların yaşanmayacağını dile getiren Kahveci, Bu olayın aynısının geçmişte Uzel Traktör’ün başından geçtiğini ve süreç sonunda tüm işçilerin hiçbir hakkını alamadan işlerine son verildiğini dile getirdi. 
Olayın uzantısının Soros’a kadar uzandığının dikkatini çeken Kahveci, “ O zaman da dikkat çekecek önemli ayrıntıların başında başrolde yine Türk Metal Sendikası vardı. Bugün de sorunlar aynı sendikayla yaşanıyor. 

Bu süreçte enerjide olduğu gibi Türkiye’yi dışarıya bağımlı yapmak istiyorlar. Biz ne yazık ki ekonomideki gelişmeleri önceden ön göremiyoruz. Geçmişte Uzel’den ders alabilseydik şimdi bunları yaşamıyor olacaktık. Dedi.

BAKAN ÇELİK KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili açıklama yapan Faruk Çelik “Herkesin hukuka uymaya, birlikte yaşanan sorunu birlikte çözmeye davet ediyorum. Hukuk çizgisinde anlaşmaya varılmasını davet ediyorum bu sadece sektöre yönelik zarar değil ülke ekonomisine yönelik te bir zarar olmuştur. En kısa zamanda sorunun çözülmesini umut ediyorum.” dedi