47/1-b Trafik Cezası Nedir? 47/1-b Kural İhlali Cezası Ne Kadar oldu?

47/1-b trafik ceza kodu(Kırmızı Işık Cezası) araç sahiplerinin en çok karşı karşıya kaldığı trafik ihlallerinin başında yerini alıyor. İşte 47/1-b cezasına maruz kalan araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2022 09:40 GÜNCELLEME 10.01.2022 09:41 OTOMOBİL
47/1-b Trafik Cezası Nedir? 47/1-b Kural İhlali Cezası Ne Kadar oldu?

Yeni yılla birlikte trafik cezalarına zam yapıldı. Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından ise halk arasında pek çok kişi tarafından bilinmese de trafik cezaları belli kodlar ile belirtilir. Sürücülerin en çok düştüğü ceza kodlarının başında ise 47/1-b trafik ceza kodu yer alıyor. Peki 47/1-b trafik ceza kodu nedir? Erken ödemede ceza kaç TL'ye düşüyor.

51/2-A Trafik Ceza Maddesi Nedir? 2022 yılı 51/2-a, 51/2-b, ve 51/2-c cezası ne kadar?

47/1-b Trafik Ceza Kodu Nedir?

47/1-b trafik ceza kodu, halk arasında bilenen tabiri ile kımızı ışık kural ihlaline verilen kod olarak karşımıza çıkıyor. Ceza işlemi trafik edipleri veya EDS sistemleri üzerinden yapılan tespit neticesinde araç sahiplerine uygulanır.

47/1-b Trafik Ceza Kodu (Kırmızı Işık Cezası) Ne Kadar Oldu?

47/1-b trafik cezası (Kırmızı Işık Cezası) yeni yıl zammı ile birlikte 314 TL olarak uygulanıyor. Erken ödenmesi, yani ceza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde toplam ceza miktarına yüzde 25 indirim uygulanıyor. İndirimin uygulanması halinde ceza 235,50 TL'ye düşüyor.

Kırmızı Işık Cezası Kaç Ceza Puanı?

Sürücünün 47/1-b trafik kuralını (Kırmızı Işık Cezası) ihlal etmesi halinde 20 ceza puanı işlemi uygulanır.

Sürücü Belgesine El Konulabiliyor Mu?

Kımızı ışık cezası ihlali yapanlar için EGM, ehliyete ne kadar süre ile el konulacağını ve süresini detayları ile açıkladı. Geriye doğru bir yıl içerisinde;

3. defada ehliyetine el konular için 30 gün,
 6.defada ehliyetine el konular için 45 gün,
 9.defada ehliyetine el konular için 60 gün geri alamaz.

Aynı yıl içinde bu madde kapsamında iki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanların ise geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilir. Sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.

Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır ve Ödenir?

Trafik ceza gelip gelmediğini E- Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulamak ve ödemek artık çok kolay. Ceza ödemelerini bu iki platform üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile kolayca ödeyebilirsiniz.

E- Devlet Trafik Cezası Ödeme:

E- Devlet üzerinden trafik cezasını sorgulayabilir veya bulunan cezanın çıkması halinde kolayca ödeyebilirsiniz. Öncelikle TC kimlik no ve E- Devlet şifresi ile giriş yapın. “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sorgulama işlemini yapın. Karşınıza borç çıkması halinde kredi kartı veya banka kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

E- DEVLET TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME EKRANI

İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Ödeme:

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezasını sorgulayabilir veya bulunan cezanın çıkması halinde kolayca ödeyebilirsiniz. Öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına gidin akabinde E- Devlet E- Devlet şifresi ve TC kimlik no ile giriş yapın.“MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sayfasına girerek sorgulama işlemini yapın. Karşınıza borç çıkması halinde kredi kartı veya banka kartı ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME EKRANI