İki Avrupa ülkesi benzinli ve dizel araçların fişini çekti!
İspanya ve Fransa küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, 2040’tan itibaren dizel ve benzinli otomobillerin satışını durdurmayı planlıyor.
ABONE OLFransa ve İspanya, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırma çabalarının bir parçası olarak, önceden planlanandan beş yıl önce, 2035 yılına kadar benzinli araçların satışını durdurma taahhüdüne katıldı.
Yeni imza atacak ülkeler, geçen yıl Glasgow'da düzenlenen konferansta başlatılan Sıfır Emisyonlu Araçlar Bildirgesi'nin Mısır'ın Şarm El-Şeyh'indeki COP27 iklim görüşmelerinde taahhütlerini verdiler.
Fransa ve İspanya, belediyeleri ve şirketleri de dahil olmak üzere, 2035 yılına kadar önde gelen pazarlarda ve 2040 yılına kadar tüm dünyada sıfır emisyonlu araçların %100 satışına geçme sözü verdi.
Anlaşmayı imzalayanların toplam sayısı, bir yıl önce 130 iken, şimdi 214'e ulaştı. İleriye dönük olarak, ZEVD imza sahiplerinin taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan "Sıfır Koalisyonu Hızlandırma" adlı yeni bir grup tarafından denetlenecek.
BloombergNEF tarafından yayınlanan verilere göre, 2022'nin yılın ilk yarısındaki tüm satışların %13,2'sini oluşturan elektrikli araçlarla sıfır emisyonlu araç satışları için rekor bir yıl olacağını gösterdi.
COP26'nın başkanı olan Alok Sharma, sıfır emisyonlu araç taahhüdünün, küresel çapta 2035 ve 2040'a kadar sıfır emisyonlu yüzde 100 yeni otomobil satış geçişini hızlandırmak için önde gelen aktörleri bir araya getiren önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Sharma sözlerine şöyle devam etti:
"Yükselen pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde hala büyük fırsatlar var, bu yüzden bugün Sıfıra Hızlandırma Koalisyonu'nu resmi olarak başlatmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu koalisyon, ülkelere daha ileri ve daha hızlı gitmeleri için bir platform sağlıyor."