Araç sahipleri dikkat! 20 bin sürücüye 13 milyon lira ceza kesildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hayata geçirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kapsamında 2025 yılında yapılan denetimlerde 20 bin 211 araca muayenesiz oldukları gerekçesiyle ceza uygulandı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2025 11:53 GÜNCELLEME 19.12.2025 11:59 OTOMOBİL
Araç sahipleri dikkat! 20 bin sürücüye 13 milyon lira ceza kesildi

Bakanlık tarafından ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla 2018'de 81 ilde başlatılan EGEDES projesi ile araçların egzoz gazı emisyon ölçümleri elektronik olarak takip ediliyor.

ASELSAN İMZALI YÜKSEK TEKNOLOJİ

ASELSAN ile geliştirilen sistem, plaka tanıma teknolojisiyle araçların geçerli bir egzoz muayenesi olup olmadığını anında sorgulayarak, trafikte herhangi bir aksamaya nedenolmadan tespit yapıyor.

MİLYONLUK CEZA YAĞMURU

Sistemle 2025 yılında yapılan 20 bin 211 denetimde muayene yaptırmayan araç sahiplerine 13 milyon 755 bin 675 TL para cezası uygulandı.

Proje kapsamında geliştirilen Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları, 81 il müdürlüğüne ait denetim araçlarına monte edilmiş durumda. Bu araçlar, seyir halindeyken veya sabit noktalarda denetim yaparak muayenesiz araçları belirliyor.

MUAYENE PERİYOTLARINDA KRİTİK SÜRE

Uygulanan cezalardan elde edilen gelirin, çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarında kullanıldığı belirtildi.

Mevzuata göre, hususi ve resmi otomobillerin ilk 3 yaş sonunda, devamında ise her 2 yılda bir egzoz emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor. Kamyon, kamyonet, otobüs ve taksi gibi ticari araçlar için ise bu süre, ilk 1 yaş sonunda ve devamında her yıl olarak uygulanıyor.

KAYNAK : TRT HABER
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR