Gezmiş ve arkadaşlarının idamına evet diyenler

Türkiye'de 6 Mayıs 1972'de Meclis'te verilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın idam kararının üzerinden tam 41 yıl geçti. İdamlarının 41.yılında bir haber sitesi TBMM'de kimlerin evet oyu kullandığını çıkardı. Peki Demirel, Ecevit ve Erbakan idam oylamasında ne yaptı? İşte cevabı

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2013 11:58 GÜNCELLEME 07.05.2013 13:15 Partiler
Gezmiş ve arkadaşlarının idamına evet diyenler

Hakan Göksel'in haberi

Türkiye'de 6 Mayıs 1972'de verilen idam kararları tarihte derin izler bıraktı. Meclis'te Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan hakkından idam kararı verilmesinin üzerinden tam 41 yıl geçti.

Bir internet sitesi, TBMM'deki idam görüşmelerinde, hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığını ortaya çıkardı. Oylamada iki isim özellikle dikkat çekti. İsimlerden biri o dönemde Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit diğeri merhum Erbakan'dı.

Konuyu köşelerine taşıyan iki isim Ahmet Kekeç ve Osman Özsoy, Demirel ve Özal ile ilgili ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti.

1972 yılında Meclis'teki üye sayısı 450 idi ve oylamaya 323 milletvekili katılmıştı.  273 milletvekili, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine kabul oyu verirken 48 ret oyu çıkmış ve 2 de çekimser oy kullanılmıştı. Oylamaya katılmayan vekil sayısı ise 118 idi.

İdam oylamasında "Süleyman Demirel, Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, İsmet Sezgin, Alpaslan Türkeş, Barlas Küntay, Esat Kıratlıoğlu, Nuri Bayar, Orhan Öztrak, Saadettin Bilgiç, Turhan Feyzioğlu" gibi isimler Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam edilmesine "evet" diyenler arasında yer alıyor. Evet diyenler bununla sınırlı değil CHP Tekirdağ milletvekili olan Faik Öztrak'ın babası eski İçişleri Bakanlarından Orhan Öztrak da, evet diyenler arasında yer alıyor.

Uzun yıllar CHP genel başkanlığı yapan Bülent Ecevit'in, o dönemde partinin genel sekreteri ve Genel Başkan İsmet İnönü ile anlaşmazlığa düşüyor çünkü İsmet İnönü, 27 Mayıs darbesinde olduğu gibi, 12 Mart'ta da darbecilerin yanında yer alıyordu. Bülent Ecevit 14 Mayıs 1972 tarihinde İsmet İnönü'nün yerine genel başkan seçildi.

İdamların Meclis'teki oylaması da bu dönemde gerçekleşti. Ecevit idamlar içinde ret yönünde oy kullandı.

1969'da Konya'dan Bağımsız Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 1970 yılı Ocak ayında 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kuruyor.

Parti 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesi'nden sonra, 'laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü' iddiasıyla 2 ay içinde kapatıldı. Necmettin Erbakan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam oylamasında Meclis'te yoktu.

Deniz Gezmiş'le "hasım" olduğu düşünülen Milli Görüş milletvekilleri ise o dönemde "çekimser" kalıyor ve oylamaya katılmıyor.

"Türk solu"nun akıl danıştığı, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam oylamasına oy veren isimlerden biri de Isparta milletvekili ve Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'di

Bugün statüko yanlısı, kendilerini 1920'de Ankara'da toplanan "Birinci Meclis" gibi, tek meşru temsil organı sayan isimler idam kararına imza atanlar bulunuyor.

KAYNAK : Haber7